ŽENA KOJOJ JE BANDIĆ NAJVIŠE VJEROVAO! Moćna mreža čelične dame: Tko je pročelnica s kojom je Tomašević ušao u rat?

Jedna od najmoćnijih suradnica, tako su suradnici pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića laskali bivšoj gradskoj pročelnici Mirki Jozić, supruzi Matije Jozića čiju je tvrtku Bilić-Erić novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prozvao zbog suspektnih, milijunskih poslova s Gradom stavljajući naglasak na ugovore iz ere njegova prethodnika.

Era je to u kojoj je Jozić gradila utjecaj, reći će to oni koji je poznaju kao iznimno ambicioznu i elokventnu ženu.

Upravo se takvom Jozić prikazuje i sada kada nastoji objasniti poslovanje tvrtke u suvlasništvu svojega muža.

”Ako netko naručuje čuvanje toga, onda netko to čuva. Bavila sam se poticanjem poduzetništva, zaštitom okoliša, razvojem startup scene, a ne upravljanjem imovinom”, objašnjavala je Jozić nedavno pred televizijskim kamerama razloge radi kojih je Bilić-Erić Security u vrijeme dok je ona bila pročelnica za gospodarstvo u Gradskoj upravi Grada Zagreba čuvala prazne gradske stanove te na taj način ubirala milijune iz gradskog proračuna.

“Tomašević okreće temu”

Milijuni su to na koje je Tomašević ukazao na konferencije za medije, no Bandićevi suradnici i za to ukazivanje imaju svoju verziju priče.

”On nije otkrio toplu vodu, za te se ugovore zna godinama, Tomašević skreće temu sa svojih problema, baš kada se dogovorio s Pripuzom i pregazio vlastito predizborno obećanje, on priču okreće na Mirku Jozić umjesto da govori o problemima koji ga stišću u Holdingu, još nije otkrio zašto je tamo zalazio Juričan i Benčić”, žestoki su suradnici pokojnog gradonačelnika.

Bez obzira na ta objašnjenja koja kruže među Bandićevim simpatizerima, nedvojbeno je da se za ove poslove zainteresirao USKOK, no neumorna Jozić i prije saznanja o USKOK-u stala je pred kamere te objasnila kako tu nema nikakvog sukoba interesa, te teze ponavljala je i prije par godina kada se po medijima problematiziralo poslovanje tvrtke njenog supruga i njihove veze sa Gradom Zagrebom.

Ona je kako tvrdi u trenutku stupanja na radno mjesto u Gradskoj upravi, odnosno prije osam godina potpisala izjavu o suklobu interesa, a ugovore s tvrtkom svojeg supruga nikada nije potpisala.

“Izmišljena afera”

Baš poput suradnika svojeg šefa Bandića i Jozić smatra kako se ovdje radi o izmišljenoj aferi kojom Tomašević nastoji prikriti fijasko kojega je doživio sa Ciosom.

Institucije bi, u skladu s onom vječnom Bandićevom mantrom, u ovoj kompleksnoj priči trebale odraditi svoj posao pa utvrditi tko je u pravu Jozić, ili zagrebački gradonačelnik, no treba podsjetiti kako su se još u ljeto 2019.godine u javnom prostoru problematizirali poslovi između Grada i Bilić-Erića zaštitarske tvrtke koja je bila angažirana na preseljenu stanovnika iz Plinarskog naselja u zgradu u Novom Petruševcu ispred koje su izbili neredi, tada su objekt osigurali Jozićevi zaštitari.

Pred nezadovoljnike pak izlazi gospođa Jozić, gradonačelnikova desna ruka objašnjavajući da je u procesu preseljenja sve zakonito. Tu su zgradu kako je tada pisao Net.hr zaštitari Bilić Erića čuvali mjesecima, a još tada govorilo se o milijunskim ugovorima no na njih nitko nije reagirao.

Putovanje u Dubai

Diskretno i nenametljivo u tom periodu Mirka Jozić gradila je svoju karijeru u Gradskoj upravi, a koliko joj je Bandić vjerovao jasno je iz toga što je ona s njim putovala u Dubai gdje se dogovarao famozni Bandićev Manhattan s tvrtkom Eagle Hills koju je upravo povjerenstvo pročelnice Jozić izabralo za gradnju projekta, koiji se na koncu nije realizirao zbog neuspjele promjene GUP-a čemu su se usprotivili čak i zagrebački HDZ-ovci koji su u to doba koalirali s Bandićem.

Uz Jelenu Pavičić Vukičević, Nataliju Pricu i Anu Stojić Deban i danas gradonačelnikovi suradnici Jozić opisuju kao jednu od najvažnijih članica njegova tima, tu je titulu Jozić branila na svakom koraku, stajala je uz njega kada su ga napadali zbog žičare, branila ga kada su ga prozivali zbog seksističkih izjava upućenih novinarkama, s javnosti je komunicirala kada je Bandić najavljivao poskupljenje odvoza smeća, ali i nakon potresa, kada je preuzela operativnu ulogu u zbrinjavanju onih čiji su domovi stradali.

S vremenom je Jozić navodno u Holdingu i Gradu izgradila vlastitu mrežu pa je se povezivalo sa članicom Uprave zaduženom za financije Maricom Dusper koja joj nije samo prijateljica već i kuma. Povezivala se i sa Zdravkom Ramljak koja je godinama vodila Holdingovu podružnicu Upravljanja nekretninama, a  pored toga zlobnici će reći kako svoje kadrove ima i u ZET-u gdje joj je u ožujku 2019. godine zaposlena sestra Dragica koja je u svega godinu dana od višeg projektanta dogurala do pozicije direktorice sektora.

Nakon Bandićeve smrti Mirka Jozić osnovala je vlastitu tvrtku za poslovno savjetovanje XP ured, a paralelno s njom iz Holdinga je otišla i Dusper koja je pokrenula vlastiti obrt. I danas Jozić ponavlja ono što je ponavljala godinama dok su je prozivali novinari – radila je kako kaže pošteno, i transparentno, a je li to doista tako pokazati će vrijeme, no oni koji poznaju Jozić naglašavaju kako je Tomaševićeve prozivke neće ušutkati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)