ŽELE LI UĆI U EU MORAJU OVO ISPUNITI: Srbija raspisala referendum o promjenama pravosuđa

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je u utorak navečer za 16. siječnja referendum o izmjenama ustava u području pravosuđa, što je preduvjet za reforme u eurointegracijskom procesu.

Izmjene se tiču drugačijeg načina izbora sudaca i tužitelja i trebale bi omogućiti neovisnost sudstva što je jedan od uvjeta za reforme u području vladavine prava koje su u dosadašnjem pregovaračkom procesu usporavale Srbiju u procesu pristupa EU.

Raspisivanje referenduma prate prijepori zbog ukidanja izlaznog praga od 50 posto što u praksi znači da čak i iznimno mali broj birača koji će izaći na birališta može općenito odlučiti u ime većine od polovice građana.

Građani će 16. siječnja odgovarati na referendumsko pitanje glasit će “da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije”.

Dačić je pozvao građane da iziđu na referendum i potvrde odluku Skupštine kojom će biti učinjen “jedan veliki korak naprijed i na putu Srbije ka Europskoj uniji u pogledu pravosudnih reformi koje se provode u Srbiji”.

Srbijanska ministrica pravde Maja Popović istaknula je da će predloženim promjenama Ustava biti isključeno sudjelovanje politike u izboru sudaca jer je predviđeno da suce i predsjednike sudova bira isključivo Visoko sudsko vijeće. Visoko vijeće tužitelja imat će ubuduće 11 članova, od kojih pet biraju glavni javni tužitelji, četiri bira Skupština Srbije iz korpusa vodećih pravnih stručnjaka, i po službenosti činit će ga vrhovni javni tužitelj i ministar pravde.