Zanoktice nisu bezazlene, mogu dovesti do potpunog gubitka nokta! Ovaj narodni lijek može pomoći

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta, a nastaje pucanjem uskog orožnjelog dijela kože koji pokriva korijen nokta.

Nastaje zato što nokat raste brže od kožice oko nokta, zbog čega dolazi do njezina razvlačenja i pucanja te stvaranja ranica. Kožica oko nokta ubrzo natiče i jako se zacrveni, često uz jake bolove popraćene pucanjem.

Zanoktice se uglavnom tretiraju svakodnevnom hidratizacijom, međutim u slučaju gnojnih zanoktica potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Važno je da ne uklanjate zanokticu jer je tada taj prostor širom otvoren za razne bakterije. Rezanje kožice na noktu također može dovesti i do pojave bijelih točkica ili crta. Ako dobijete bakterijsku infekciju u tom području, ona može ugroziti rast nokta, a u najekstremnijim primjerima čak i do potpunog gubitka nokta.

 

Narodni lijek od sljeza

50 g crnog sljeza preko noći ostavite u hladnoj vodi. Ta se voda prije spavanja grije i rabi za kupku ruke ili noge u trajanju od 20 minuta.

Ako se čuva na hladnom, može se upotrijebiti još dva-tri puta. Upaljeni korijen nokta namažite nevenovom mašću i preko toga stavite oblog od švedske grenčice.

 

Oštećene nokte namažite sokom luka ili ljutića

Prepolovite luk i njime češće trljajte nokte. On se može i iscijediti.

Možete uporabiti i sok žabnjaka ljutića koji raste na rubovima šuma i livada. Otvorite debelu stabljiku okruglog presjeka i njenim sokom češće mažite nokte.

 

Mažite dok ne riješite problem.