Žalac: Svi su sve znali, svi su znali Vladin plan, a optužbe protiv mene su netočne

Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu, tvrdila je Žalac

Bivša ministrica Ministarstva europskih fondova i regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac iznijela pred istražiteljima Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) jučer navečer, a nakon što ju je policija deset sati ranije uhitila po nalogu EPPO-a zbog optužbi za namještanje posla nabavke softvera SPUR.

– Svoj posao sam obavljala u skladu sa zakonom te programom Vlade. Sve što mi se stavlja na teret je netočno. Sve službe u ministarstvu su bile upoznate sa svime što se radilo. Ja nisam utvrđivala cijenu niti za jednu nabavu. To je radila resorna uprava u suradnji s glavnim tajništvom. Plan nabave se mijenjao sukladno potrebama tijekom procesa nabave, a sve su radile službe u Ministarstvu koje su sve potpisivale. Svi su znali što je plan Vlade i što treba ispuniti. Glede konkretne nabavke softvera sve je sigurno odrađeno po zakonu, i ja nisam utjecala na Petrica ni SAFU kako se tvrdi. Program SPUR je odličan program, ali ga moji nasljednici u Ministarstvu više nisu koristili. Bilo je priča i o drugim programima kao npr. o e-fondovima i slično – izjavila je to Žalac pred istražiteljima, donosi Jutarnji list

EPPO je, naime, otvorio istragu i protiv ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, te Marka Jukića, vlasnika informatičke tvrtke Ampelos, kojoj je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera težak 16,24 milijuna kuna te Mladena Šimunca, vlasnika tvrtke Micro projekt i prijatelja Gabrijele Žalac.

Prema optužbama EPPO-a Žalac je motivirana prijateljstvom sa Šimuncem činila sve kako bi 2017. i 2018. Šimunac, odnosno najprije njegova, a zatim tvrtka njegovoga poslovnoga partnera Jukića, dobila unosan posao nabavke softwarea, na kraju težak 13 milijuna kuna bez PDV-a.

Kao dokaz toga prijateljstva, navodi Jutarnji list, EPPO je navodno u spis priložio i fotografiju s proslave 40. rođendana Gabrijele Žalac iz veljače 2019. na kojoj se s njome zajedno na tulumu vide i Petric i Šimunac.