Zagreb je ujutro bio među četiri najzagađenija grada na svijetu

Indeks kvalitete zraka u Zagrebu bio je visokih 129, dok je najzagađeniji bio grad Lima u Peruu s indeksom od 157. Situacija je nešto bolja poslijepodne. Zagreb se nalazi na 10. mjestu po zagađenosti zraka

Zagrepčani su danas udisali četvrti najzagađeniji zrak na svijetu, navode podaci IQAIR-a koji svakodnevno objavljuje podatke kvalitete zraka diljem svijeta.

Takav zrak smatra se nezdravim i opasnim za osjetljive skupine građana. Situacija je nešto bolja poslijepodne.

Indeks kvalitete zraka u Zagrebu oko 11.25 sati bio je visokih 129, dok je najzagađeniji bio grad Lima u Peruu s indeksom od 157.

Podaci IQAira pokazuju da je u Zagrebu u ponedjeljak u zraku povišena koncentracija čestica PM 2.5, a veći je za preko četiri puta od koncentracije koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija. Te čestice čine kombinacija mikroskopski sitnih krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku. 

24sata

Sarajevo se nalazi na 10. mjestu. Najonečišćeniji zrak je u Delhiju u Indiji, u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu.

Situacija je nešto bolja poslijepodne. Zagreb se oko 14 sati nalazi na 9. mjestu po zagađenosti zraka. Indeks kvalitete zraka pao je na 109, no i dalje je opasno za osjetljive grupe ljudi. 

Indeks kvalitete zraka u ostalim gradovima je također visok. Prema podacima na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Hrvatskoj je najzagađeniji zrak u Zagrebu, zatim u Desinić gori, Koprivnici, Slavonskom brodu.

24sata

U narednim danima kvaliteta zraka u Zagrebu trebala bi biti znatno bolja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)