Vučić: Problematika nestalih nije samo bilateralno pitanje s Hrvatskom već humanitarno

Hrvatska traga za još 1.858 nestalih i smrtno stradalih osoba iz razdoblja ratnih sukoba tijekom 90-ih, što je jedno od otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima dviju država

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je petak da je problematika nestalih tijekom 90-ih prije svega humanitarno, civilizacijsko pitanje i da ne bi trebala biti samo bilateralno pitanje s Hrvatskom.

Srbija je spremna učiniti sve na rasvjetljavanju tog pitanja, rekao je Vučić istaknuvši da je pritom važno da “obje strane učine sve što mogu”. On je ocijenio kako su dosadašnji rezultati i jednih i drugih nedostatni.

“Pitanje nestalih osoba ključno je humanitarno pitanje, i čak ne bi smjelo biti pitanje bilateralnih odnosa između dvije zemlje ili dva naroda, to je pitanje civilizacijskog odnosa prema ljudima. Nažalost, koliko god da smo se trudili do sada, rezultati su bili mršavi, i jednih i drugih”, rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući u Požarevcu na pitanja novinara o slučaju Ive Radić iz Vukovara, koja već 28 godina traži nestalog oca i zna osobe koje su umiješane u njegov nestanak, rekao da su nadležna tijela u Srbiji radila na tom slučaju “kako bi utvrdili što se točno dogodilo”. Vučić je najavio da će razgovarati s obitelji Radić da bi se učinilo “sve što je moguće”.

“Sve što bilo tko u Hrvatskoj misli, a da nije u smislu – ‘otkrijte nam, znamo da znate’, dakle – ako postoji bilo što konkretno, a moglo bi nas navesti da bar jedno grobno mjesto nađemo – bio bi to veliki korak naprijed”, ocijenio je Vučić izrazivši uvjerenost da se takvi koraci mogu napraviti.

Hrvatska traga za još 1.858 nestalih i smrtno stradalih osoba iz razdoblja ratnih sukoba tijekom 90-ih, što je jedno od otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima dviju država.