VLADA DONOSI NOVU ODLUKU Od utorka nove cijene goriva

Vlada će svoju sjednicu, umjesto u četvrtak, održati u ponedjeljak i to sa samo dvije točke dnevnog reda.

Prva točka je izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, a druga Prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada održava u ponedjeljak sjednicu zbog cijena goriva jer se očekuje da će donijeti odluku o odmrzavanju cijena te će od utorka na benzinskim crpkama biti nove cijene goriva. To je nedavno najavio i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koju smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene više neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake”, rekao je Ćorić.

Dodao je kako u proteklih mjesec i pol, koliko je uredba na snazi, ona nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva distributera, već je propisivala gornju cijenu.

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima od tada pa sljedećih 30 dana nisu mogli prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11.10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri.