Vidović: Mislim da Banožić nema ovlasti da predsjedniku zabrani korištenje sredstava

Predsjednik saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović, rekao je da je sad trenutak da se sukob između Milanovića i Banožića sanira. Kaže i da ministar nema ovlasti zabraniti korištenje sredstava Milanoviću

Vjerujem da ćemo i danas razgovarati o tome, postoje različita tumačenja, ja nisam pravnik i neću se upuštati u taj dio. Predsjednik je po Ustavu vrhovni zapovjednik i tu prestaje svaka priča oko odluka i zabrane materijalnotehničkih sredstava. Zapovijedi su jače nego odluke, rekao Franko Vidović uoči sjednice Vijeća za obranu na pitanje oko toga jesu li ministar Banožić ili predsjednik izašli izvan okvira svojih ovlasti.

– Mislim da ministar nema tu ovlast da može predsjedniku zabraniti korištenje sredstava. Predsjednik je i štićena osoba prve kategorije i dobar dio njegovih aktivnosti se odvija uz uvjet sigurnosti. Netko napravi nekakav papir po kom kaže da treba ovo ili ono za nekakav put i tu svaka priča prestaje – rekao je Vidović.

– Ako budemo donosili dugoročne planove razvoja kojih se ne budemo pridržavali, odnosno pridržava ih se ministar u čijem je mandatu donesen. Bilo bi dobro da se Hrvatska na neki način okrene strategijskom promišljanju, da se izradi vojna doktrina..

Na pitanje o stanju u vojsci, kaže da je činjenica da je Hrvatska prošla kroz dvije, tri krize u zadnjih 15-ak godina i da je proračun do 2017. padao i sad je narastao za dvije milijarde.

– Kupuju se zrakoplovi, mislim da je to dobra investicija – kaže.

– Ako se sjetimo da je krizi u Hrvatskoj prethodila epska pljačka koju je proveo bivši premijer Sanader s HDZ-om koji je i zbog toga osuđen, onda vam je vrlo jasno i koji su bili generatori krize, zbog čega je došlo do krize i zašto smo sporo izlazili iz krize. Rezalo se u mandatu bivšeg premijera Milanovića.

Na pitanje je li ljut jer ga jučer nisu zvali na sastanak, kaže da se nema što ljutiti.

– Ako zoveš predsjednika Sabora, onda bi bilo savršeno normalno da pozoveš i predsjednika Vijeća za obranu – rekao je Vidović i dodao da je on tu nebitan. Kaže i da može biti bilo tko iz izvršne vlasti, ali da je problem što je predsjednik Sabora bio na sastanku.

Govoreći o sukobu Milanovića i Banožića, kaže da to utječe na moral ljudi u Oružanim snagama, i da je sad trenutak da se sukob sanira.

– Ako se nastavi, imat ćemo problem i može se odraziti na stanje u Oružanim snagama i posredno na nacionalnu sigurnost  – rekao je, a na pitanje treba li onda Banožić otići, dodaje da to odlučuje Plenković. No naglašava da ne treba otići, jer tako nalaže i politička realnost. Dodaje da treba dogovoriti model kako će se dalje funkcionirati, bez da se ometa svakodnevni život građana.