Srušen veliki balkanski kartel: Planirali uvesti 1.25 tona kokaina iz Južne Amerike…

U velikim akcijama EUROPOL-a pao je veliki balkanski narkokartel koji je opskrbljivao Europu kokainom, a zaplijenjeno je preko dvije i pol tone uz preko 60 prijavljenih kriminalaca…

Dosad neviđena akcija u kojoj su od 61 prijavljenih uhićena dva narkobosa, pomogla je srušiti veliki balkanski kartel koji je opskrbljivao Europu kokainom. U nizu akcija uz uhićene narkobosove nalazi se još 21 uhićenih, a valja izdvojiti da je zaplijenjeno čak 2.6 tona kokaina, ali i 612 tisuća eura u gotovini.

Kako bi se suzbio ovaj lanac vrlo mobilne zločinačke organizacije, u srpnju prošle godine EUROPOL je osnovao Operativnu radnu skupinu kako bi se sve zemlje lakše koordinirale u razbijanju cijele narko-mreže.

U njoj su uz hrvatsku sudjelovale policijske i druge kriminalističke snage Njemačke, Španjolske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Sjedinjenih Država i Kolumbije. Većina kriminalaca je bila uglavnom iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Pali narkobosovi htjeli uvesti skoro tonu i pol kokaina iz Južne Amerike

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Zbog toga su pod posebnim nadzorom bili kriminalci koji su višestruko putovali između Španjolske i Južne Afrike ne bi li izglancali sve detalje za uspješno švercanje 1.25 tona kokaina u Europu. Iako su narkobosovi osobno izbjegavali ta putovanja iz očitih razloga, na kraju su ipak došli u Španjolsku gdje ih je dočekala španjolska policija.

– Istraživanje je dobilo zamah u ožujku ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, su do tada izbjegavale osobno prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju – navode iz EUROPOL-a.

Uz narkobosove uhićen i policajac

– To je bila predobra prilika za policiju da je propusti. U ranim jutarnjim satima 10. ožujka 2021. godine, pripadnici španjolske nacionalne policije izvršili su istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhitili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom.

Španjolski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji u svibnju ove godine pomogli su i Slovenci – slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi. Od toga je do sada uhićeno ukupno 10 osumnjičenih. 

Uz zaplijenjenih 2.6 tona kokaina i 612 tisuća eura, EUROPOL-ova Operativna skupina Balkanski kartel kriminalcima je oduzela i 9 luksuznih vozila i 5 motora, kao i 324 kilograma marihuana. Ova skupina djelovala je u sklopu EUROPOL-ove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)