VIDEO Prije 68 godina testirali bombu koja je izbrisala otok, 1000 puta jaču od atomske…

Dana 1. studenog 1952. godine SAD je bombu detonirao  na otoku Elugelab, u sklopu akcije Ivy. Nakon eksplozije otok je nestao,a na njegovom mjestu bio je podmorski krater dubok 50 metara

“Zakleli biste se da je cijeli svijet bio u plamenu.” izjavio je kasnije promatrač mornarice.

Pogledajte video: Testiranje prve hidrogenske bombe

Tadašnji američki predsjednik Turman je 1950. godine naredio američkoj komisiji da konstruira termonuklearnu bombu, poznatu i pod nazivom H-bomba.

Dana 1. studenog 1952. godine SAD je bombu detonirao  na otoku Elugelab, u sklopu akcije Ivy. Nakon eksplozije otok je nestao,a na njegovom mjestu bio je podmorski krater dubok 50 metara.

Vegetacija testnih otoka također je izbrisana.

Hidrogenska bomba prema procjeni stručnjaka može biti i do tisuću puta snažnija od atomskih bombi koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Kao rezultat prikupljanja uzoraka iz eksplozije američkih pilota, znanstvenici su pronašli tragove izotopa plutonija-246 i plutonija-244, čime su potvrdili postojanje elemenata einsteinium i fermium.

Otkriće su nekoliko godina držali u javnosti, ali je tim na kraju dobio priznanje. Dva nova elementa su 1955. godine nazvana u čast Alberta Einsteina i Enrica Fermija.

Što je hidrogenska bomba?

Vodikova ili hidrogenska bomba je termonuklearno oružje čija eksplozivna snaga počiva na energiji koja se oslobađa fuzijom nekih lakih atomskih jezgri, kao što su izotopi vodika i litija. Naziv “termonuklearno” dolazi od toga da je za fuziju lakih jezgra potrebna vrlo visoka temperatura.

 

24sata.hr