VIDEO Milanović o ‘prevarantima’: Bi li NATO pomogao Hrvatskoj da, hipotetski pričajući, napadne Srbiju?

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak sudjeluje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske, povodom obilježavanja Dana Grada, a zatim će posjetiti i makarsku zvjezdarnicu Orion.

Milanović kaže kako ne vjeruje da će se sresti s Nancy Pelosi jer ona u utorak već odlazi iz Hrvatske.

“Amerikanci tj. američko Veleposlanstvo je tražilo sastanak, ja ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada”, rekao je predsjednik na pitanje je li on tražio sastanak, a Amerikanci su ga odbili.

“Da je došao državni tajnik, ostao bih u Zagrebu”, kazao je.

Na susretima Međunarodne krimske platforme neće sudjelovati jer ne zna je li pozvan, ne za što je to i jer vidi puno cinizma i nepoštenja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi biti još jedan pozer koji će u tome sudjelovati.

“To je inicijativa predsjednika parlamenata, ja sam predsjednik države i zato ne sudjelujem. Dok Hrvatska nije napadnuta i nije u ratu, neću sudjelovati”, rekao je predsjednik.

Podsjetio je i na projekt ‘Tri mora’ kojem se također protivio, a koji je prethodio ruskoj agresiji na Ukrajinu.

O sukobu policije i Torcide

Milanović je rekao kako nije pratio slučaj mogućeg nasilja policije nad Torcidom te je dodao kako nekada postoje situacije u kojima se policajac ne može obraniti, a da se ne povuče.

“Nisam navijač, ali Hajduk mi je uvijek bio najdraži klub. Više od toga ne želim komentirat”, rekao je Milanović.

O ukrajinskim vojnicima

Govoreći o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ponovio je kako je to “svrstavanje na stranu i sudjelovanje u ratnom sukobu”.

“Očekuje se da obučavamo njihove vojnike. Žao mi je, trebamo im pružiti svu pomoć. To je stvar o kojoj odlučuje Vlada, ali o sigurnosti brinem ja. Očekuješ od mene da odgovaram za nešto za što nema sredstava. To je crta preko koje ne dopuštam. Drugima mogu pomoći i suosjećati, previše smo se brinuli o drugima, a o nama nitko. Naša je situacija takva da moramo brinuti svoju brigu”, dodao je predsjednik.

Rekao je i kako to nisu vojna pitanja već pitanja sudbine i sigurnosti jedne države te da je uvjeren kako radi ispravo i da je na strani povijesti koja je važna Hrvatskoj.

“Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu”, zaključuje.

Dodao je kako se Hrvatsku ne tretira kao ozbiljnu državu te da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio u Bruxellesu gdje se glasalo od odluci koja se tiče nacionalne sigurnosti, a da se njega nije obavijestilo o tome.

“To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obvezu, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obvezu prema NATO-u, nema obveza borbenih, nema nikakvih obveza. U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar, ali sporazum ne ide u detalje”, rekao je predsjednik.

Zapitao se i bi li NATO savez pomogao Hrvatskoj da, hipotetski pričajući, napadne Srbiju.

“Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obveza iz 1949. godine. Prošle su 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju. Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obvezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kako koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi”, kaže Milanović.

Još jednom je ponovio kako mu je zanimljivo da se pojavila informacija da je tražio sastanak s Pelosi.

“Tražila je američka ambasada, ali prekasno. Da je došao američki državni tajnik, vjerojatno bih ostao u Zagrebu, ovako ne”, zaključio je predsjednik.

 

Direktno.hr