(VIDEO) JEZIV ULAZAK ARKANA U LASLOVO: ‘Alo, ustaše! Evo stojim kraj vaše prljave zastave u blatu!’

Nakon okupacije Vukovara, okuražena JNA i srpska paravojska krenula je s ratnim pohodima prema Osijeku. Nakon pada Ernestinova, selo Laslovo koje je do rata brojalo oko 1300 stanovnika, ostalo je u potpunom okruženju.

Laslovo je do sredine studenog bilo već toliko razoreno da u njemu nije bilo niti jednog neoštećenog objekta, no na današnji dan zapovjedništvo obrane sela donosi jedinu ispravnu odluku – odlazak u proboj. Ljudski gubici i nedostatak streljiva značili su povlačenje branitelja koji su 152 dana uporno branili prvu crtu.

Među braniteljima sela Laslovo bili su i mnogi strani dragovoljci. Znao je to Željko Ražnatović Arkan koji je sa svojom zloglasnom vojskom ušao nakon odlaska hrvatskih stanovnika u proboj. Motorolom je “ustaše i crnokošuljaše” zvao na predaju, a posebno se okomio na strane dragovoljce koje je zvao imenom.

Pad sela i pokolj staraca

Na žalost, šestero staraca je odlučilo ostati. Bila je to loša odluka. Arkanovci su ih sve poklali, a selo zapalili.

U obrani sela Laslova poginulo je 38 branitelja i civila, a 4 branitelja i 6 civila su nestala. Laslovačka obrana trajala je 152 dana, a selo je branilo 187 Laslovčana od kojih je bilo 105 branitelja mađarske nacionalnosti. Od ukupnog broja poginulih i nestalih (48)  bilo je 28 branitelja Mađara.

 

dnevno.hr