VIDEO Arkan muči civile Borova naselja: ‘Gde ti je puška? Kako sad nemaš?’ Gledao nose li vojničke gaće

Nakon sloma obrane Vukovara dan ranije, na današnji dan 19. studenog 1991., JNA potpomognuta četnicima i srpskom paravojskom ušla je u dio grada Vukovara koji se zove Borovo Naselje. Na nesreću civila, u naselje je ušao Arkan sa svojom zloglasnom vojskom…

Kalvarija koju su Vukovarci proživjeli dan prije, sada je čekala prestravljeno stanovništvo i grupe odvažnih branitelja Borova Naselja od kojih su neki i dalje pružali otpor. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, u podrumu Borovo Commercea koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Od tih 800 ranjenika, koliko ih je bilo u podrumu koji je tijekom velikosrpske agresije služio kao bio odjel vukovarske ratne bolnice, njih 115 je odvedeno u nepoznato i ubijeno. Još uvijek se traga za sudbinama 63 hrvatska branitelja i civila iz Borova Naselja. Toga je dana ubijena 51 osoba, a među odvedenima bili su uglavnom hrvatski branitelji, od kojih se veliki broj još uvijek evidentira kao “nestali”.

Arkan maltretira civile

Toga dana ubijena je 51 osoba

“U podrumima Borova Naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila”, sa suzama u očima govori Ivan Lukić zvani Zolja, jedan od vukovarskih junaka.

“Samo oni koji su imali puno sreće kao ja preživjeli su, 19. studenog smo još vodili borbe, nismo ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Mi prljavi, musavi, nismo se imali gdje kupati. Neki su nosili trake, i to je služilo za prpeoznavanje jer pucali su svi na sve, i Borovo Naselje tih dana uistinu je bio deveti krug Danteovog pakla. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava”, kazao je Zolja za Dnevnik HRT-a.