UMRLA LEGENDA HRVATSKE POLITIKE: Jedan od osnivača HDZ-a posebno se istaknuo u pregovorima s lokalnim Srbima tijekom rata

Hrvatski političar, bivši saborski zastupnik poznat i kao jedan od osnivača HDZ-a Slavko Degoricija umro je u subotu, 20. studenoga, u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti u 91. godini, potvrđeno je Hini iz kruga obitelji.

Slavko Degoricija rođen je 18. travnja 1931. u Kompolju kod Otočca kao četvrto dijete u obitelji Jure Degoricije i Marije Fajdetić. Nakon završene učiteljske škole obavljao je učiteljski posao u više mjesta u Hrvatskoj, da bi se 1953. preselio u Kutinu u kojoj je ostao živjeti 23 godine.

Uz redovan posao, upisao je studij povijesti na Filozoskom fakultetu Zagrebu i 1970. stekao titulu profesora povijesti. Pisao je sa svojim suradnicima za časopis Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske, Arheološki pogled, Vjesnik, Moslavački list i Jedinstvo. Od prosinca 1970. do veljače 1972. bio je zamjenik gradonačelnika u Kutini.

 

Progoni zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću

Jedan je od osnivača Matice Hrvatske u Kutini, a zbog sudioništva u Hrvatskom proljeću 1971. godine, politički je proganjan i ostao je bez posla. Zapošljava se 1973. u Auto-moto savezu Hrvatske, gdje radi do 1986., a potom u Saobraćajnom centru do 1990.

 

Jedan od osnivača HDZ-a

17. lipnja 1989. godine sudionik je onivačke skupštine HDZ-a u Zagrebu, a na prvom saboru HDZ-a izabran je za predsjednika Izvršnog odbora HDZ-a.

Na prvim parlamentarnim izborima 1990. godine izabran je za zastupnika u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske u Vijeće općina, kojem je bio predsjednik, a istodobno je bio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a za sva tri vijeća Sabora.

U drugoj Vladi Republike Hrvatske imenovan je zamjenikom ministra unutarnjih poslova. Za vrijeme drugog mandata saziva Sabora ponovno je izabran za zastupnika HDZ-a i predsjednika Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske. Bio je član i voditelj Izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore s lokalnim vlastima Srba u Republici Hrvatskoj i prisutnim međunarodnim asocijacijama s kojima je u tom razdoblju održao pedeset i dva susreta.

Od 1991. do 1994. je predsjednik Upravnog odbora Ine.

 

S Mesićem i Manolićem napustio HDZ, a onda se povukao iz politike

Zajedno sa Stjepanom Mesićem i Josipom Manolićem 1994. godine napušta HDZ i osnivaju Hrvatske nezavisne demokrate (HND). Nakon spajanja te stranke s Hrvatskom narodnom strankom (HNS), napušta političku djelatnost i posvećuje se dobrovoljnom radu u udruzi Ličana Vila Velebita u Zagrebu, čiji je bio predsjednik od 2000. – 2005. godine.

Autor je knjige “Nije bilo uzalud”, tiskane 2008. godine, o počecima stvaranja hrvatske države i posebice pregovorima koje je vodio s pobunjenim Srbima. Datum posljednjeg ispraćaja Slavka Degoricije bit će objavljen naknadno.