U Izraelu i Britaniji otkrivena podvarijanta delta soja korone

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost

Izrael je na svojem teritoriju identificirao prvi slučaj podvarijante delta inačice koronavirusa, koja je već otkrivena u Britaniji i u nekoliko drugih europskih zemalja.

“U Izraelu je identificirana varijanta AY 4.2, koja je otkrivena u više europskih zemalja”, priopćilo je u utorak navečer izraelsko ministarstvo zdravlja.

Jedanaestogodišnje dijete iz Europe bilo je nosilac te podvarijante. Identificirano je u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu i smješteno u karantenu, navodi ministarstvo, dodajući da od tada nije potvrđen nijedan drugi slučaj.

Direktor instituta za genetiku s UCL-a u Londonu François Balloux rekao je da je nova varijanta još rijetka i da izgleda da nije zaraznija od drugih.

Više od 60 posto od devet milijuna Izraelaca primilo je dvije doze cjepiva, a više od trećine treću.

U Britaniji pak raste broj slučajeva zaraze podvarijantom delte inačice koronavirusa, ali nije vjerojatno da će to promijeniti ukupnu sliku covida-19, rekao je u srijedu Andrew Pollard, šef Oksfordske skupine za cjepiva.

Podvarijanta AY 4.2 čini oko 6 posto sekvenciranih uzoraka, objavila je prošli tjedan britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost, ali nije pod istragom i nije označena kao varijanta koja izaziva zabrinutost.

“Otkriće novih varijanti važno je pratiti, ali to ne znači da će nova varijanta biti iduća koja će zamijeniti delta varijantu”, rekao je Pollard za BBC radio.

“Čak i da to tako bude, delta se nevjerojatno dobro prenosi u necijepljenoj populaciji, a nova bi mogla još i malo bolje, ali to vjerojatno neće dramatično promijeniti sliku u odnosu na sadašnju”.

24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)