U Francuskoj suspendirano oko 3000 zdravstvenih radnika jer se nisu htjeli cijepiti

Bolnice, domovi za njegu starijih i nemoćnih i domovi zdravlja suspendirali su oko 3000 radnika diljem Francuske zbog nepoštivanja obveznog cijepljenja protiv Covida, objavila je vlada u četvrtak dok zemlje diljem Europe odmjeravaju koliko daleko treba ići u borbi protiv pandemije

Tisuće zdravstvenih radnika u toj zemlji, koji se nisu htjeli cijepiti protiv covida-19 do roka koji je istekao ovog tjedna, suspendirano je bez plaće, potvrdio je ministar zdravlja, Olivier Veran.

Kako je dalje naveo, riječ je o oko 3000 suspenzija u domovima zdravlja i klinikama. Kaže i da je “nekoliko desetina” radnika dalo otkaze, jer nisu željeli primiti cjepivo.

Prema lokalnom dnevniku Nice Matin, gotovo 450 zdravstvenih radnika – od 7500 – suspendirano je u samo jednoj bolnici u gradu Nici, na jugu Francuske. Vlada međutim ublažava razmjere neposluha

“Nije to bio kaos, daleko od toga”, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran za francuski radio RTL, dodajući da je u sektoru 2,7 milijuna radnika.

Bilo je nekoliko slučajeva u kojima je to utjecalo na skrb, rekao je, ali većina suspendiranog osoblja radi kao pomoćno osoblje i ima, ograničen utjecaj.

“Većina suspenzija je samo privremena … mnogi su se odlučili cijepiti jer vide da je obaveza cijepljenja stvarnost”, rekao je Veran.

No, sindikati upozoravaju na moguće poremećaje u skrbi, a samo nekoliko odsutnih u timu dovoljno je da izazove krizu, rekao je Emmanuel Chignon, upravitelj doma za skrb u Bordeauxu ovog tjedna za Reuters, ukazujući na to koliko je bilo teško zaposliti osoblje u tom sektoru .

“Ako ne možemo zamijeniti njegovatelje koji odlaze, posao će pasti na druge, a bojim se i nemilosrdnog kruga, s umorom, iscrpljenošću i povećanjem odsustva”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je u srpnju osoblju u bolnicama, radnicima u domovima za stare i vatrogasnim službama ultimatum da do 15. rujna dobiju barem jednu dozu cjepiva protiv covida ili će se suočiti s neplaćenom suspenzijom. Konkretno, mnoge medicinske sestre nisu bile voljne cijepiti se, navodeći zabrinutost za sigurnost ili efikasnost cjepiva. Francuska nacionalna agencija za javno zdravlje procijenila je prošlog tjedna da oko 12 posto bolničkog osoblja i oko 6 posto liječnika u privatnim ordinacijama tek treba biti cijepljeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)