U Europi se širi ptičja gripa: Francuska uvela strože mjere

To znači da će obaveza držanja peradi u zatvorenom, uvedena u rujnu u određenim dijelovima zemlje, sada biti na snazi u cijeloj Francuskoj

Francuska vlada zatražila je u petak od svih uzgajivača peradi da ih drže u zatvorenom kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe koja se pojavila u Europi, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

To znači da će obaveza držanja peradi u zatvorenom, uvedena u rujnu u određenim dijelovima zemlje, sada biti na snazi u cijeloj Francuskoj.

“U Europi je od početka kolovoza kod divljih životinja i na farmama utvrđeno 130 pojedinačnih slučajeva i klastera ptičje gripe”, navodi ministarstvo u priopćenju, dodajući da su tri slučaja identificirana i među pticama na sjeveroistoku Francuske.

“Zato će se provoditi pojačane mjere prevencije koje će zaštititi farme peradi”, poručili su iz ministarstva.

Zahtjev za držanjem peradi u zatvorenom uvažit će ipak proizvodnu praksu kao što je slobodni uzgoj, napominju.

Francuska zbog te odluke neće izgubiti status zemlje u kojoj nema ptičje gripe, stečen početkom ljeta, nakon prethodnog vala zaraze, tvrde u ministarstvu.

Nizozemske su vlasti prošlog tjedna komercijalnim farmama naložile da sva jata drže u zatvorenom nakon što je na jednoj od njih utvrđena ptičja gripa, napominje Reuters.