U BOSNI SE SVE ČEŠĆE SPOMINJE RAT! Što stoji iza Dodikovih žestokih istupa? Ne treba zaboraviti jedan vrlo važan detalj

Ozbiljne teme otvaraju se u susjednoj Bosni i Hercegovini, otkako je Milorad Dodik ponudio prijedloge koji bi kako se tvrdi u susjedstvu mogli rezultirati otvorenim sukobom u BiH. zaključak je to kojega je nedavno iznijela oporba na raspravi održanoj u Parlamentu Republike Srpske, gdje je vladajuća većina podržala prijedlog za povlačenje suglasnosti tog entiteta na niz zakona koji su na snazi u BIH na što oporba nije pristala tvrdeći da bi to moglo rezultirati sukobima, a lako moguće i ratom.

Riječ je inače o zakonima koji su uređeni na razini države, a koji se odnose na sustav neizravnog oporezivanja, uređenje obrane i sigurnosti, ali i uspostavljanje visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, a za što je glasalo 49 od ukupno 83 zastupnika, koliko ih se nalazi u tome tijelu.

Zaključci su to koje je predložio i osmislio Dodik, a u kojima se naglašava da bi vlada RS-a u periodu od pola godine trebala predložiti zakone kojima bi se ta područja definirala i uredila na entitetskoj razini. Ideja koju Dodik zagovara, a koja izaziva posebne polemike u susjedstvu jest formiranje vojske Republike Srpske što bi dovelo do raspuštanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje postoje godinama temeljem zakona izglasanog u ondašnjem Parlamentu.

 

Svoje neslaganje s Dodikovim idejama oporbenjaci su demonstrirali napuštanjem sjednice prije glasanja, usporedno s time prozivajući Dodika za izazivanje otvorenog sukoba u Bosni i Hercegovini. Brzu reakciju oporbenjaci iz Federacije BIH zahtjevali su i od međunarodne zajednice inzistirajući na tome da se odgovorni sankcioniraju. Ono što je oporba tražila to je i dobila pa su se tako oglasile predsjedateljica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Ann Linde i glavna tajnica Helga Maria Schmid osuđujući Dodikov pokušaj da jednostranim odlukama preuzme ovlasti koje BIH trenutno ima kao država.

Njihov je stav gotovo istovjetan onim oporbenima, pa tako drže da takva nastojanja pojačavaju tenzije i ugrožavaju sve što se u ovoj zemlji postiglo u posljednja gotovo tri desetljeća. Koliko se god u susjedstvu spominju teške riječi poput rata, upućeni svjedoče kako takav scenarij nije realan pošto Dodik niti nema financijskih sredstava za tako ozbiljnu akciju. On godinama progovara o referendumu o samostalnosti Republike Srpske no ta ideja u praksi nikada nije zaživjela. Sve što se događa u BIH treba sagledati i u kontekstu izbora koji se održavaju naredne godine. Nedavno je Dodik izgubio vlast u Banja Luci pa se po susjedstvu priča kako njegov utjecaj kopne te se baš u tome vidi pozadina njegovih posljednjih istupa.