U 10 mjeseci poginulo je 259 ljudi u prometnim nesrećama

Iz udruge dodaju da od 2011. do 2020., u prometnim nesrećama u Hrvatskoj umrlo 3324 osobe, a 144.708 njih je ozlijeđeno, što se može okarakterizirati kao puzajuća epidemija

Udruga Sigurnost u prometu upozorila je u nedjelju u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu da je ove godine, do 31. listopada u prometnim nesrećama u Hrvatskoj stradalo 259 osoba, što je za četvrtinu više nego u istom razdoblju lani.

Iz udruge dodaju da od 2011. do 2020., u prometnim nesrećama u Hrvatskoj umrlo 3324 osobe, a 144.708 njih je ozlijeđeno, što se može okarakterizirati kao puzajuća epidemija, kažu u priopćenju.

Dan sjećanja udruga je u nedjelju obilježila polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Mirogoju kod Velikog križa te minutom šutnje za stradale u prometu. Također, pozivaju građane da na svoje prozore između 18 i 20 sati večeras zapale svijeće u znak sjećanja na sve stradale u cestovnom prometu.

Udruga Sigurnost u prometu ove godine Dan sjećanja obilježava uz slogan Sjeti se, podrži i djeluj, na temu “Djelujmo na smanjenje brzine/djelujmo na ulice smanjene brzine”.

Svjetski dan sjećanja obilježava se tradicionalno treće nedjelje u studenom, čime se nastoji stvoriti globalna kultura pravilne uporabe cesta i bolja sigurnost svih sudionika u prometu, kao i potaknuti na bolje preventivne programe i veća izdvajanja za njih, ističu.