TOMAŠEVIĆ IMENOVAO NOVOG ČLANA UPRAVE HOLDINGA: Govorio je o puknuću vrelovoda i kada će proraditi žičara

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za novinare.

“Održali smo sjednicu i imenovali smo novog člana uprave Holdinga Dubravka Karačića za područje financija”, rekao je Tomašević i dodao kako će uskoro krenuti proces odabira za natječaje na mjesta u gradskim tvrtkama te u onim tvrtkama gdje je Grad Zagreb suvlasnik.

Njegovi zamjenici govorili su o novim programima.

“U programu studiranja deficitarnih zanimanja u Zagrebu, sada Grad Zagreb stipendira studente, a ne samo učenike. Do 27. prosinca je otvoren natječaj, a kada se pogledaju svi stipendisti, Grad Zagreb će imati više od 1100 stipendista, odnosno 20 posto više u odnosu na postojeći program”, rekla je Daniela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je govorio o otvaranju tri nove zgrade društvene namjene. Jedna od njih je Osnovna škola Miroslav Krleža na Kaptolu, zatim područna škola Pongračevo na Selskoj cesti i trodjelna dvorana OŠ Dragutina Domjanića u predjelu Podsused-Gajnice.

“OŠ Miroslava Krleže cjelovito je obnovljena. Radove je u potpunosti financirao Grad Zagreb, ali se nadaju da će kroz fondove pokušati vratiti sredstva. To je prva školska zgrada koja je završena, a učenici će se vratiti u školu u novom polugodištu”, istaknuo je Korlaet.

Osnovna škola u Pogrančevu, a to je područna škola Augusta Šenoe na Selskoj ulici je druga obnovljena zgrada dok je treća zgrada nova trodjelna dvorana odnosno dogradnja postojeće dvorane u predjelu Podsused-Gajnice u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića.

Na upit o puknuća vrelovoda u utorak u Zagrebu, Tomašević je odgovorio da vodoopskrbnu mrežu treba sanirati u koju se nedovoljno ulagalo.

“Što se tiče vrelovodne mreže ona je u ingerenciji HEP-a. Ovoga ljeta je dobar dio radova odrađen, a dobar dio se još mora odraditi u nekoliko sljedećih godina. Nema alternative da ovu infrastrukturu unaprijedimo. To nam je prioritet. Treba promijeniti sustav upravljanja i nadzora, a ne samo odraditi građevinske radove”, istaknuo je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na žičaru te još jednom napomenuo kako je njena cijena dosegnula više od vrtoglavih 760 milijuna kuna. Od osam uporabnih dozvola, ima sedam, a jednu nema. “Riječ je o uporabnoj dozvoli o buci, ona je za nekoliko decibela preglasna. Imat ćemo sastanak s Ministrom mora, prometa i infrastrukture da vidimo na koji način se to može riješiti. Radimo i na tome da se dobije privremena uporabna dozvola uz zadovoljenje sadašnjih kriterija. Osim toga, provode se i dodatni radovi kako bi se žičara uskoro otvorila. Svima je u interesu i državi i gradu da se ona stavi u funkciju”, naglasio je Tomašević.

Na upit o tome kakvi su to radovi za smanjenje buke, odgovorio je kako ne bi govorio o njima jer za to nije stručnjak.

Dodao je da kako se “oni trude da se žičara otvori do svjetskog kupa koji će biti na Sljemenu”.

“Da smo mogli žičaru otvoriti ranije, otvorili bismo je ranije. Svi znamo kako je žičara izgrađena. Kako vrijeme ide, problem je sve teže riješiti i krajnje je vrijeme da se pronađe rješenje s nadležnim institucijama i da se žičara otvori”, napomenuo je gradonačelnik.

Govorio je o ulaganjima u izgradnju dječjih vrtića za što je rekao da je uloženo 15 puta manje nego u mjeru roditelj odgojitelj.

“Demografsku politiku vidimo i stambenom politikom, obrazovanjem, predškolskim odgojem…to su sve bitne politike. Od svih većih gradova jedino je Zagreb imao takvu mjeru roditelj odgojitelj. Imati dodatne novčane poticaje dovodi do depopulacije ostalih područja i zato bi svaka demografska politika trebala biti na razini države, a ne samo jednog grada”, rekao je Tomašević.

Ponovio je da od trenutka kada su došli na vlast do trenutka kada će doći do smanjenja naknade proći će godinu dana od sadašnjeg četverogodišnjeg mandata.

Najavljena je revizija te mjere. Podsjetio je da je protiv te mjere prije nekoliko godina bila oporba, ali i HDZ.