STIŽU ‘POŠTENI LEŽEĆI POLICAJCI’, DOK ONI STANDARDNI ODLAZE U POVIJEST? Na ovaj način kažnjavaju se samo oni vozači koji kaznu i zaslužuju

Teško je reći ima li većeg neprijatelja vozača od uspornika, u narodu poznatijih kao “ležeći policajci”.

Osim što su vrlo neugodni i gradsku vožnju pretvaraju u “safari-vožnju”, štetni su i po sam automobil. No tu nije kraj manama jer ležeći policajci su i nepravedni. Oni, naime, kažnjavaju sve sudionike prometa, i one koji voze po propisima, i one koji vole juriti gradskim cestama pa ih “prelete” sa 70 km/h u službenom automobilu.

To su samo neki od razloga zašto uspornici polako nestaju iz najrazvijenijih zemalja Europske unije, barem oni klasnični.

Kažnjava samo one koje i treba

Kako prenosi portal WELT, njemački grad Hanau instalirao je nove uspornike koji su već postavljeni u nekim švedskim gradovima poput Karlstadta, Helsingborga, Uppsale i Malmoa, ali i na Islandu, u Norveškoj itd.

Ovaj uspornik, nazvan Actibump, proizvod je švedske tvrtke Edeva, a sastoji se od nadzorne kamere i aktivnog ležećeg policajca.

Cilj je da svi vozači koji voze po ograničenjima brzine niti ne osjete uspornik jer će on ostati u razini ceste. Ako je vozač brži od ograničenja uspornik će se spustiti na nekoliko centimetara i kad automobil pređe preko njega osjetit će udarac. Tako se kažnjavaju samo oni koji voze iznad ograničenja, a prije samog uspornika nalazit će se prometni znak koji će obavijestiti vozače.

https://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2021/09/11615561616.jpg

Kako to izgleda možemo vidjeti na primjeru iz švedske Torslunde gdje je isti sustav aktiviran početkom lipnja 2020.

U rujnu iste godine uspornik je aktiviralo 7,5 % vozača u smjeru juga, a samo 4,5% u smjeru sjevera. Već u prosincu aktiviranje je smanjeno na 5% jednom smjeru i 4% u drugom, uz smanjene prosječne brzine.

U Hrvatskoj postoji sličan sustav

Actibump se može instalirati na gustim prometnicama gdje je ograničenje brzine između 5 i 60 km/h. Sustav se može koristiti i u logističkim centrima, na naplatnim postajama ili u zračnim lukama. Trenutno je u svijetu instalirano više od 50 Actibump uspornika, a mogu se naći i u dalekoj Australiji. Ondje je isti postavljen u siječnju 2018. godine u Sveučilištu Curtin u kampusu u Perthu, a na Sveučilištu kažu da su više nego zadovoljni rezultatima.

Na hrvatskim cestama još nemamo primjer ovog “poštenog ležećeg policajca”. Ipak, sličan sustav uveden je semaforima koji kažnjavaju brze vozače. Rade na sličan princip gdje radar mjeri brzinu te ako ona prelazi maksimalnu dozvoljenu, pali se crveno svjetlo na semaforu koji je udaljen nekoliko metara iza radara. Time se vozače jednostavno demotivira u pokušaju da negdje stignu brže i prije.

dnevno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)