SRPSKI PORTALI SE NE SMIRUJU, ‘USTAŠKI PIR NAVIJAČA DINAMA!’ ‘Po ovom su već poznati!’, reagirala policija

Dinamo je u Bijelom Brdu, mjestu istočno od Osijeka, osigurao nastup u četvrtfinalu Kupa Hrvatske, a nakon pobjede zagrebačkih Plavih s 3:2 protiv domaćeg BSK-a, nastavlja se pričati o incidentu koji su na tribinama izazvali navijači Dinama.

Skandiranje i pjesma kojima su se veličali NDH i napadalo Srbe sa stihovima ‘Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati’ privukli su pažnju i izazvali osude. Ubrzo su stigle prve reakcije, a priča se potom raširila na portalima u Srbiji.

U prvom planu su uzvici i pjesma tribina, a ističe se i popis stanovništva iz 1991. godine, koji pokazuje da je Bijelo Brdo većinski bilo nastanjeno Srbima.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

‘Bad Blue Boysi došli u srpsko selo na utakmicu, klicali NDH i prijetili klanjem Srba!’, piše Blic u naslovu teksta u kojem se opisuje što se dogodilo u Bijelom Brdu.

‘Sve češće se to događa kada su u pitanju popularni Bad Blue Boysi, koji ne biraju način da uvrede Srbe i srpsko stanovništvo u Hrvatskoj’, dodaje Blic. Na sličan način reagirao je i Kurir, koji piše i o zločinima za vrijeme NDH.

 

‘Često su to bili pokliči i pjesme koje veličaju ustaštvo i tvorevine istog, kao i NDH, u okviru čega je bio izvršen genocid nad Srbima, Židovima i Romima’, stoji u tekstu Kurira.

Na zločine u vrijeme NDH je pozornost skrenuo i Mondo, koji opisuje sastav stanovništva u Bijelom Brdu.

‘Ovo naselje u općini Erdut, 15-ak kilometara istočno od Osijeka i nedaleko od granice sa Srbijom, desetljećima je naseljeno pretežno srpskim stanovništvom. Na popisu iz 1991. godine je više od 80 posto stanovnika bilo srpske nacionalnosti, dok je po posljednjim podacima i danas taj broj veći od polovice’, piše Mondo.

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

‘Ustaški pir navijača Dinama!’, stoji u naslovu na portalu Alo!, s detaljima o skandiranju i pjesmi s tribina. Tu su riječi da su ‘BBB poznati po skandaloznim povicima’, a piše se i o većinski srpskom stanovništvu u Bijelom Brdu.

‘Bio je to motiv više huliganima iz Zagreba da istaknu svoju ekstremnu stranu veličanjem zločinačke tvorevine, što su u prošlosti radili i na nekim europskim utakmicama’, istaknuo je Alo! o uzvicima kojima se hvalilo NDH.

Na zbivanja u Bijelom Brdu reagirala je i policija. Kako donosi Index, dvojica navijača su privedeni, a za ostalima se još traga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)