SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA USPJELA U SVOM NAUMU U CRNOJ GORI! Joanikije je ustoličen, pala je i čestitka Vučića

Novi crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije trebao bi biti danas ustoličen u u Cetinjskom manastiru. Iako su burni jučerašnji prosvjedi nagovijestili da to neće proći bez incidenata, patrijarh Porfirije potvrdio je da SPC neće odustati od ceremonije. Događaje pratite uživo na našem portalu.

12:00

Oglasio se i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. “Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države, i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj Prijestolnici, Vlada Crne Gore je osigurala nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore. Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način ‘helikopterskim desantom na crnogorsku prijestonicu i pod zaštitom pancirskih dekica bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog”, rekao je Đukanović.

11:30

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije vratili su se u Podgoricu. Došli su u Hram Hristovog Vaskrsenj, a ondje ih je dočekao premijer Zdravko Krivokapić i veći broj vjernika.

10:45

Pale su i čestitike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Izjavio je da je bilo logično očekivati nerede na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita, a potom je uputio čestitke premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću jer je “pokazao da država ima instrumente i može da sprovesti u djelo ono što je namjerila učiniti”. Stigli su i novi podaci o uhićenima. Prema priopćenju Uprave policije privedeno je 14 osoba, dvije su uhićene, a u neredima je ozljeđeno sedam policajaca.

10:15

I Joanikije je uputio svoju poruku. “Služit ću bratskom pomirenju u Crnoj Gori. Poštovat ću načelo odvojenosti Crkve i Države. Nećemo se baviti stranačkom politikom. Mi smo jedan narod i pozivam i uvijek ću pozivati političare da im dobro svih nas bude zajednički cilj, da rade na rješavanju nagomilanih problema u Crnoj Gori”.

10:05

Prema podacima policije prilikom intervencije na Cetinju dva su policajca zadobila povrede. “Osam osoba je privedeno, od kojih je jedna lišena slobode zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, priopćila je  Uprava policije.

https://platform.twitter.com/widgets.js

9:45

Tijekom liturgije Porfirije se osvrnuo na situaciju oko ustoličenja: “Nismo došli bilo koga da ugrozimo ili ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin i vi ste ovdje voljom Božijom postavljeni da služite svetu liturgiju, a sveta liturgija nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama”, rekao je Porfirije.

9:15

Policija je gotovo pa ispraznila Dvorski trg na Cetinju, javlja Crnogorska televizija. Učinili su to korištenjem suzavaca. “Zbog velike količine bačenog suzavca Cetinjskom manastiru nije moguće prići”, javljaju repoteri.

9:00

Započelo je ustoličenje Joanikija.

8:45

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić putem Twittera oštro je napao predsjednika Milu Đukanovića. “Napad na policiju je napad na državu! Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put! Krivokapić je dodao još jednu objavu, kaže da je uhićen savjetnik Veselin Veljović.

https://platform.twitter.com/widgets.js

8:30

Javljeno je da su Joanikije i Porfirije sletjeli u Cetinje. Ostatku svećenstva koje je ostalo u Podgorici došla je neslužbena poruka da neće biti organiziranog prijevoza za Cetinje. Zaputili su se prema Hramu hristovog vaskrsenja u Podgorici.

8:00

Crnogorski mediji pišu kako su Joanikije i Porfirije krenuli helikopterom prema Cetinju. Očigledno je da će ceremonija, zakazana za osam sati ujutro, kasniti. I ostatak svećenstva bi se trebao zaputiti na Cetinje, ali cestovnim putem, nakon što se uklone barikade.

7:45

Prosvjednici protiv ustoličenja mitropolita SPC-a u Cetinju okupljaju se na glavnom gradskom trgu od ranog jutra. Već oko pet sati prve skupine građana stigle su na Dvorski trg. Oko 7 sati i 30 minuta objavljena je informacija kako je policija izdala naređenje da se građani povuku.

Televizija RTCG objavila je kako su se već čule sirene Hitne pomoći policije te da je u više navrata bačen suzavac. Bačene su i tzv. šok bombe, a jedna od njih lakše je ozlijedila dugogodišnjeg predsjednika parlamenta Crne Gore i počasnog predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Prema zadnjim informacija, crkveni velikodostojnici SPC-a predvođeni patrijarhom Porfirijem još nisu krenuli iz Podgorice prema Cetinju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)