Srbin o konobarenju u Hrvatskoj ‘Puštali su mi Thompsona, meso je bilo i za doručak, plaća 1400€

Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to, rekao je izeđu ostalog ovaj Srbin na Redditu

Jedan mladić iz Srbije koji je ovog ljeta radio na obali kao konobar opisao je svoja iskustva na popularnom forumu Reddit. Forumaše je najviše zanimalo je li imao problema u Hrvatskoj zato što je Srbin.

– Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to – napisao je on na Redditu.

Opisao je i kakvi su mu bili uvjeti rada.

– Konobario sam i na početku sam, kao netko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest – napisao je Srbin koji je na jednom našem otoku konobario 2 i pol mjeseca. 

Kaže kako nije imao zdravstveno osiguranje iako je mislio da će ga imati. Saznao je da ga nema kad je otišao u lokalni Dom zdravlja gdje ga, kaže nisu htjeli primiti.

– Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to – napisao je.

Forumaši su mu postavljali pitanja i o tome kakav je imao smještaj i kakva mu je bila hrana.

– Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost – odgovorio im je on.

Na kraju je otkrio i koliko je bio plaćen.

– Plaća je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan – odgovorio je na što su forumaš zaključili kako je bio izrabljivan, a osobito kad se uzme u obzir da je rekao da je dnevno dobivao oko 320 kn bakšiša.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)