SRBIJANSKA PREMIJERKA TVRDI: ‘Prosvjedi nemaju veze s ekologijom’

Srbijanska premijerka Ana Brnabić komentirala je prosvjede u svojoj zemlji.

Rekla je da tisuće ljudi koji su u Beogradu i još pedesetak gradova u Srbiji blokirali glavne prometnice i mostove protiveći se planiranom rudarenju litija, nemaju veze s ekologijom, nego su političke prirode.

Dok organizatori i sudionici prosvjeda tvrde da je na ulice izišlo stotinjak tisuća građana, među kojima su i ekoloških aktivisti i pristaše oporbenih stranaka, Ana Brnabić je istaknula  kako su prosvjedi politički i da nemaju nikakve veze sa zaštitom okoliša i zelenom agendom jer su se na njima pojavili i čelnici pojedinih oporbenih stranaka.

Brnabić je novinarima na predstavljanju novog internetskog portala green.gov.rs. rekla kako oporbu i sudionike prosvjeda “okoliš zanima koliko boja zelenih dolara”.

“Nisu oni tamo zbog okoliša, nego da bi prosvjedovali protiv Aleksandra Vučića”, rekla je Ana Brnabić.

Zahtjeve sudionika prosvjeda ocijenila je protuustavnim.

Prosvjede su u međuvremenu podržali deseci javnih osoba, redatelja, glumaca, neovisnih intelektualaca i sportaša, a među njima je svakako najpoznatiji najbolji tenisač svijeta Novak Đoković koji je stao uz prosvjednike i njihove zahtjeve.

O masovnim prosvjedima koji su u subotu održani u Srbiji pisali su brojni regionalni i svjetski mediji. Washington Post je, među ostalim, konstatirao da su skupovi protekli bez vidljive uniformirane policije, te da je riječ o najmasovnijim demonstracijama protiv populističke vlasti u Srbiji u posljednjih nekoliko godina.