Spektakularno su ukinuli sve mjere, a sad su opet među najgorima u svijetu: Što je pošlo po krivu u Britaniji?

Velika Britanija mogla bi uskoro imati 100.000 novozaraženih koronavirusom dnevno, poručio je britanski ministar zdravstva Sajid Javid u srijedu, a tamošnje bolnice su pred ispunjenjem kapaciteta zbog povećanog priljeva covid pacijenata od oko 1000 dnevno

 Britaniji je od početka pandemije umrlo 139.000 ljudi, što je najviše u Europi nakon Rusije. A zima još nije počela

Epidemiološka situacija u Velikoj Britaniji, poznatoj po velikom cijepnom obuhvatu stanovništva u početnim fazama cijepljenja, opet izmiče kontroli uz gotovo 50.000 novozaraženih u srijedu i 233 smrtnih slučajeva u utorak, najviše od ožujka.

Unatoč alarmantnim brojkama, britanska vlada zasad odbija prijedloge zdravstvenih djelatnika o uvođenju osnovnih mjera protiv covida, poput nošenja maske u zatvorenom prostoru i poticanja rada od kuće. Administracija premijera Borisa Johnsona svoju strategiju temelji isključivo na cijepljenju i docjepljivanju booster dozama iako je spektakularno srpanjsko ukidanje svih mjera u Engleskoj rezultiralo velikim skokom broja novozaraženih, a aktualna britanska stopa zaraženosti među najvišima je u svijetu.

tportal
Izvor: Screenshot / Autor: Worldometers.info

Epidemiološku sliku u Velikoj Britaniji, poput većine zemalja u svijetu, obilježava niska stopa cijepljenosti među maloljetnicima, ali i sporost u docjepljivanju starijih koji su rano primili prve doze i imunitet im slabi.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ministar Javid priznao je da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) već sada na rubu zbog novog vala pandemije, ali još uvijek nije došlo do točke koja bi zahtijevala proglašenje mjera za izvanredno stanje. Te mjere su spremne, potvrdio je, najavljujući da će se idućih tjedana intenzivirati program cijepljenja kao ‘prva linija obrane’. Osvrnuo se i na novomutiranu, zarazniju varijantu koronavirusa AY.4.2., rekavši da još uvijek nema razloga vjerovati da ta varijanta predstavlja veću opasnost.

U članku posvećenom uzrocima velikog rasta broja novozaraženih u četvrtom valu, britanski Guardian nabraja pet razloga: uz premalo cijepljenih adolescenata u dobi od 12 do 15 godina i presporo cijepljenje booster dozama, to su ukidanje epidemioloških mjera, pad imuniteta i nove varijante virusa SARS-CoV-2.

Sajid Javid
Sajid JavidIzvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

U trenutku potpunog ukidanja mjera u srpnju nije bila cijepljena ni polovica stanovnika Engleske, pa se zaraza brzo proširila, ponajprije među necijepljenim učenicima. U Engleskoj je cijepljeno oko 14 posto učenika od 12 do 15 godina, a u Škotskoj 44 posto njih. Također, u Engleskoj učenici ne moraju nositi masku za vrijeme nastave dok je u Škotskoj ta mjera još uvijek na snazi.

Nenošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima potpalilo je širenje zaraze među stanovništvom. Nadalje, iako je treća doza za imunokompromitirane u Engleskoj dostupna od 2. rujna, a booster od 15. rujna, premalo je onih koji su se odlučili na dodatnu zaštitu docjepljenjem. Pad imuniteta veći je nego u ostalim državama jer je Britanija prva počela s intenzivnom kampanjom cijepljenja još u prosincu 2020., a sada se Engleskom širi i nova varijanta, AY.4.2. Prema posljednjim podacima nakon provedenog sekvenciranja, početkom listopada ta je varijanta činila šest posto svih slučajeva zaraze.

Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Nova epidemiološka kriza mogla bi pogoditi Britaniju u nadolazećoj sezoni respiratornih bolesti, što bi se moglo ublažiti već i povratkom na osnovne mjere protiv covida, uvjeren je Matthew Taylor, izvršni direktor Konfederacije NHS-a.

‘Ako nastavimo ovako, ljudima nećemo moći pružiti potrebnu razinu usluge’, upozorio je Taylor nakon razgovora s liječnicima i zdravstvenim čelnicima.

Struka je međutim u sukobu s gospodarstvenicima. Ministar za poslovanje Kwasi Kwarteng ističe da novi lockdown nije na vidiku: ‘Ne osjećamo da je vrijeme za plan B. Pokušavamo uvjeriti ljude koji se nisu cijepili da se cijepe i povećamo unos booster doze’, rekao je Kwarteng.

tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)