Spašeno više od 500 migranata kraj Italije: ‘Ovo je jedno od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme’

Alida Serrachieri, liječnica iz humanitarne grupe Liječnici bez granica, rekla je da se čini da je dio njih fizički napadnut u Libiji dok su čekali brod da ih preveze u Europu

Talijanska obalna straža spasila je 539 migranata s ribarskog broda koji je plutao pokraj otoka Lampedusa.

Broj spašenih migranata u subotu jedan je od najvećih brojeva spašavanja u jednom danu za ovaj otok. Na brodu je bilo i žena i djece. Migranti su putovali Sredozemnim morem iz Libije, a na nekima od njih navodno su uočeni znakovi nasilja, javlja BBC.

Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu o tome što se moglo dogoditi. Alida Serrachieri, liječnica iz humanitarne grupe Liječnici bez granica, rekla je da se čini da je dio njih fizički napadnut u Libiji dok su čekali brod da ih preveze u Europu. Otočki gradonačelnik Toto Martello opisao je spašavanje kao “jedno od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme”. Inače, Lampedusa je jedna od glavnih luka za dolazak ljudi koji žele doći u Europu. Otok ima migrantski kamp koji je izvorno bio osmišljen kao smještaj za manje od 300 ljudi. Sada ima više od pet puta veći kapacitet, a mnogo migranata ostaje izvan kampa na cesti. Većina stiže iz zemalja koje ne ispunjavaju uvjete za azil.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)