Sberbank napušta Hrvatsku, sklopili su ugovor o prodaji s tvrtkom srpskog ‘kralja šećera’

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaji dionica o prodaji pojedinih podružnica u CEE regiji s ciljem fokusiranja na druga tržišta, priopćili su u srijedu

Ruski bankarski gigant Sberbank napušta hrvatsko i tržišta u hrvatskom susjedstvu, priopćili su u srijedu navečer iz te banke navodeći da su potpisali ugovor o prodaji svojih banaka podružnica grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića, poznatog i kao ‘kralja šećera.

Vlasnik AIK banke s kojom je Sberbanka potpisala ugovor je Miodrag Kostić, jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i najveći poduzetnik u Srbiji, kojeg često nazivaju ‘kraljem šećera’ zbog činjenice da je to biznis na kojem se obogatio,  piše Jutarnji list. 

– AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. potpisali su kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju podružnica u Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde eura. Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Hrvatske će dobiti snažnu financijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice – navodi u priopćenju AIK Banka.

Priopćenje Sberbanke donosimo u cijelosti.

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o kupoprodaji dionica o prodaji pojedinih podružnica u CEE regiji s ciljem fokusiranja na druga tržišta.

Dana 3. studenog 2021. godine, Sberbank Europe AG potpisao je ugovor s društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limited o prodaji svojih banaka-podružnica u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.).

Ukupna imovina navedenih banaka iznosi 7,329 milijardi eura i upravljaju s ukupno 162 poslovnice te servisiraju oko 600.000 klijenata (podaci za kraj 2020. godine).

Sberbank Europe AG donio je odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi kako bi se usredotočio na svoja ključna tržišta i ispitao nove poslovne modele. Sberbank Češka ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavit će poslovati sukladno usvojenim poslovnim modelom.

Nakon detaljne analize nekoliko opcija, transakcija s AIK Bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom iz perspektive Sberbank Europe AG.

Kupci su u značajnoj mjeri prisutni u regiji i imaju jasnu viziju budućeg razvoja te podržavaju daljnji rast banaka, čime se osigurava da će klijenti i dalje moći računati na usluge iste visoke razine kvalitete.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini.