ROK OD 30 DANA BLIŽI SE KRAJU! Što dalje s cijenama goriva? Pripremite se: Doznajemo moguće scenarije

Vlada premijera Andreja Plenkovića nedavno je ograničila cijene benzina i dizela, pa slijedom toga litra benzina smije biti maksimalno 11,10 kuna, a dizela 11 kuna. No cijene goriva fiksirane su do 16. studenog, a kako se taj rok bliži, tako u vladajućim redovima zbijaju glave ne bi li pronašli rješenje za krizu koja ne jenjava. Kako tvrde naši sugovornici iz Ministarstva financija nakon što prođe rok od 30 dana te njihova odluka prestane biti na stazi predviđaju se dva moguća scenarija.

“Najrealnije je da se nastavi zamrzavanje cijena, a to nam omogućuje zakon. Cijene goriva mogu se fiksirati na maksimalno 90 dana te je moguće da ćemo to primijeniti. Ako Vlada ne poduzme taj korak za očekivati je da će doći do drugog scenarija i da će cijene rasti. Naftne kompanije u ovom period nisu uspjele ostvariti zadovoljavajuće prihode i među njima je već krenula pobuna’’, kaže naš sugovornik te napominje da je moguć scenarij i onaj kojega je nedavno najavio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“Svjesni smo posljedica koje povećanje cijena goriva nosi najširem krugu potrošača u Hrvatskoj, svim vozačima i njihovim obiteljima. Zato ćemo ići u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV”, rekao je Ćorić prije nekoliko dana, međutim, naš sugovornik upozorava da država s trošarinama mora biti oprezna jer se radi o izdašnom i stabilnom prihodu državnog proračuna koji zajedno s prezima na godišnjoj razini iznose 11 milijardi i 200 milijuna eura.

“Mi u ovim nezahvalnim okolnostima za razliku od ostatka svijeta pred sobom imamo i proces obnove koji neće biti jeftin. Jasno je da država mora nešto poduzeti jer nam u suprotnom prijeti katastrofa. Razmišljamo o smanjenu PDV-a ili trošarine na benzin kako bi se spriječio udar i na građane i na gospodarstvo, ali treba voditi računa o balansu. To smo već obećali, no to su mjere s kojima je potrebno oprezno postupati”, konstatira na koncu naš sugovornik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)