ROJS PREKIDA ŠUTNJU, OTKRIT ĆE DRŽAVNE TAJNE? ‘U posjedu sam brojnih dokumenata, malo je toga rečeno’

Politička ljevica i desnica, branitelji, ratni veterani i predstavnici udruga u velikom su se broju okupili u četvrtak na promociji knjige ‘Samo istina’ umirovljenog generala Rahima Ademija, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu.

Bio je to, kako piše Večernji, iznimno emotivan događaj za autora knjige, a iz publike mu je potpora stizala od Vladimira Šeksa, Josipa Đakića, Franka Vidovića, Nikše Vukasa, Đure Dečaka, Ivana Kapulara i Ljube Ćesića Rojsa.

Na samom početku Ademi je istaknuo kako ga je na pisanje knjige potaklo falsificiranje istine o Domovinskom ratu, o čemu više nije želio šutjeti kao nijemi svjedok. A rezultat je sljedeći. U knjizi ‘Samo istina’ detaljno je opisano devet vojnih operacija koje je planirao i operativno proveo, a spominjao je i problematične postupke nekih zapovjednika.

‘Ne bojim se nikoga’

“Bio sam nekada začuđen kako su pojedinci složili svoju priču, posebice oni kojih nije bilo nigdje, znao sam stati i razmišljati: pa gdje sam u svemu tome bio ja”, rekao je umirovljeni general koji je prošao kalvariju na Haaškom sudu.

A na hrabrosti i samom djelu čestitali su mu mnogi, od predsjednika i ministara do suboraca i generala.

“Zovu me ljudi svaki dan iz domovine i iz inozemstva, pružaju mi veliku potporu. Ima i nekih koji nisu zadovoljni što sam napisao istinu. Ali ja ništa ne bih napisao da u to nisam u potpunosti siguran. Neću promijeniti istinu za laž. Ne bojim se nikoga, sve što sam napisao je istina, nema promjene ni jednog slova”, zaključio je Ademi.

I Rojs najavio knjigu

Knjigu je nakon promocije komentirao i Rojs, kazavši kako je Ademi i malo toga opisao s obzirom na sve što se događalo.

“Moji kolege i suborci, koje je Ademi nazivao štabski generali, i koji su sjedili u uredima i nisu znali što se točno događa na terenu, optuživali su nas da vodimo privatni rat sve dok nismo oslobodili i ušli u Knin. Ja sam u posjedu brojnih dokumenata koji se mogu okarakterizirati i kao vojna i državna tajna. Stoga, vjerujem kako ću i ja napisati nekoliko knjiga o pravoj istini o Domovinskom ratu”, najavio je Rojs i dodao kako je ‘istina samo jedna’, neovisno koliko je godina prošlo od Domovinskog rata.

“U javnosti se pojavljuju tvrdnje o duploj liniji zapovijedanja, koja nije mogla biti takva ako su vrhovni zapovjednici bili predsjednik Tuđman i ministar Šušak. Dakle, ona je mogla biti jedino takva ako su drugi radili nešto izvan njihova znanja. Upravo zbog toga je nakon pada Posavine smijenjen je Tus, a postavljen Bobetko. Prema mojem mišljenju, ta smjena se trebala dogoditi odmah nakon pada Vukovara”, zaključio je Rojs, prenosi Večernji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)