Razorni tajfun poharao je Filipine, ali ne i vjeru: Svećenik koji pod udarima tajfuna i dalje slavi misu zadivljuje milijune

Svećenik kao da ne vidi da oko njega vjetar bjesni i mirno nastavlja s liturgijom na zaprepaštenje svijeta

Više od tjedan dana nakon prolaska “supertajfuna” Rai, koji je 16. prosinca 2021. pogodio središnje i južne Filipine, broj žrtava ove prirodne katastrofe raste: 375 ljudi je umrlo, a stotine tisuća sada su bez krova nad glavom. Stanje je kaotično, mnogi su bez vode i bez struje. Preživjeli se organiziraju kako bi pomogli jedni drugima, posebice kroz mrežu svojih župa (zemlja je većinom katolička).

“Čak i uz tajfun, vjera se nastavlja”, rekao je otac Virgilio Salas za ABS-CBN News, koji je nastavio slaviti misu i prenositi je unatoč silovitim vjetrovima koji su 16. prosinca pogodili otok Bohol, gdje se nalazila njegova crkva. Doista, toga dana u 16 sati bila je zakazana misa u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Tagbilaranu, gradu koji se nalazi na otoku Boholu. Nazočila je šačica vjernika.

Unatoč vjetrovima oluje koja je postajala sve snažnija, otac Virgilio Salas, uz asistenciju još jednog župnika župe, nastavio je slaviti misu i prenositi je uživo na Internetu.

 

“Nismo prestali služiti misu iako je bilo nazočno samo nekoliko ljudi. Crkva se zalaže uvijek moliti za svoje vjernike”, rekao je kasnije medijima otac Salas. Sa svoje strane, drugi svećenik je objasnio da  je osjeća i strah od oluje i spokoj zbog nekoga tko je dao prednost duhovnom životu vjernika u ovoj situaciji. Snimka se proširila i začudila svijet:

Izdavačka kuća Kyrios objavila je odgovor starca Pasija na pitanje;  Što se događa ako se nešto neočekivano dogodi za vrijeme Božanske liturgije? Njegov odgovor savršeno opisuje razlog zašto svećenik nije prestao sa slavljem svete euharistije unatoč oluji. “Jednom je netko upitao svetog starca Pajsija: “Starče, ako se nešto neočekivano dogodi tijekom Božanske liturgije (svete Mise po istočnom obredu), može li se ona prekinuti?”

Svetac je odgovorio: “Svećenik ne može prekinuti započetu Božansku liturgiju u sredini – ma što se dogodilo. Čak i ako izbije rat, on mora završiti Liturgiju. On mora završiti Liturgiju, čak i ako se neprijatelji približavaju hramu. Najviše što može učiniti u takvom slučaju je pokušati je brzo završiti. Ali treba imati povjerenja u Boga i ne bojati se.
Sluga Najvišega Boga trebao bi se odlikovati velikom pažnjom, čistoćom i beskompromisnim stavom. Svećenici su veći od anđela. Za vrijeme slavlja sakramenta Božanske Euharistije, sveti anđeli pokrivaju svoja lica, dok svećenik obavlja taj Sakrament.”