Priveden Marko Francišković i još četvero ljudi? Sumnjiči ih se za poticanje na terorizam

Radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih i na javne objekte

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske – provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam, izvijestili su iz MUP-a.

Kako navode, radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvatili su više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije.

Tijekom današnjeg dana i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme važnih za ovo istraživanje.

Neslužbeno doznajemo da su među uhićenima Marko Francišković, Natko Kovačević i Denis Bašnec. Okupljeni na jednom Telegram kanalu podijelili su objavu koju je na Kovačevićevom Facebook profilu napisala njegova žena. U njoj stoji da su u petak po Kovačevića došli policajci prema nalogu Kriminalističke policije, služba za terorizam.

Za Bašneca pak pišu da je kao i druga dvojica, doveden u Zagreb te da su mu oduzeti mobitel i laptop.

Dvojicu terete za skup u Šibeniku

Policajci PU šibensko-kninske proveli su kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se na prostoru Poljane u Šibeniku održalo 1. prosinca od 17 do 20 sati. Osim građana na prostoru samog trga, na javnom okupljanju je sudjelovala i kolona motociklista koja je na prostor trga došla s drugog mjesta gdje su se prethodno okupili.

Utvrđeno je da su dvojica muškaraca, obojica starosti 59 godina, kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi šibensko-kninskoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.
Iz navedenog razloga protiv obojice će biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu.