Priča o američkom predsjedniku čiji je mandat trajao samo jedan mjesec

Na listi američkih predsjednika s najkraćim mandatom vodeći je William Henry Harrison, čovjek koji je na ovoj poziciji proveo samo jedan mjesec.

Rođen 9. veljače 1773. godine, Harrison je bio vojskovođa, političar i državnik. Najpoznatiji je po tome što je bio deveti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Sve do inauguracije Ronalda Reagana (1981.) bio je najstariji predsjednik u američkoj povijesti, imao je 68 godina kada je stao na čelo ove države.

Bez problema je osvojio glasove za pobjedu u utrci za predsjedničko mjesto, no odmah nakon preuzimanja pozicije napravio je grešku koja ga je koštala života.

Naime, na dan inauguracije, 4. ožujka 1841. godine, Washington je pogodilo neobično hladno i kišovito vrijeme. Prkoseći nevremenu, Harisson je stao pred okupljene građane i održao najduži govor u američkoj povijesti. Pritom je odbio obući kaput i šešir.

Nedugo nakon inauguracije se teško razbolio, a zatim i preminuo 4. aprila 1841. godine, tačno mjesec nakon inauguracije. Uzrok smrti bila je teška upala pluća.

Mnogi vjeruju da ga je pogodila stara indijanska kletva, koja inače pogađa američke predsjednike odabrane svake dvadesete godine.

Ostao je zapamćen kao predsjednik s najkraćim mandatom, a nekoliko godina kasnije njegov potomak Benjamin Harrison također je postao američki predsjednik, ali je on svoj mandat odradio u cijelosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)