PREMIJER O PREDSJEDNIKU: ‘Trivije i šarlatanstvo su na njegovu sramotu, meni je njega čak malo i žao’

Nakon sjednice Vlade, održane u petak, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima.

Na početku je rekao da je zadovoljan što je usvojen rebalans proračuna te da su ispunjeni kriteriji o pristupanju Hrvatske schengenskom prostoru.

“To bi se moglo završiti u lipnju i bit će to jedna od ostavština naše Vlade. Ova odluka bila je vrlo zahtjevna”, rekao je Plenković.

Zahvalio je Sloveniji te istaknuo kako je “uloga Slovenije kao predsjedavajućeg Vijeća bila vrlo pozitivna i velika te da se u cijelom mandatu brinu da odnosi s tom zemljom budu dobri”.

“Promijenit će se situacija na granici sa Srbijom i BiH. Postajemo vanjska granica Europske unije. Mi smo u zadnjih desetak godina doživjeli tri krupna procesa koji su derogirali smisao Schengena”, naglasio je.

 

“Tu su i covid-potvrde. Sve je to utjecalo da Schengen bude malo manje liberalan nego je bio do prije desetak godina”, rekao je Plenković. Dodao je da Hrvatska ima dobru tehničku opremu za ulazak u Schengen.

“Odluka još nije donesena za Bugarsku i Rumunjsku te je proces stao za te dvije zemlje”, istaknuo je Plenković.

Rekao je i da je novom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu uputio čestitku.

“Upravo s ciljem nastavka suradnje dvije zemlje. Bitno je da je to čovjek koji je bio dio vlade Angele Merkel i dobro zna kakav je stav vlade prema Hrvatskoj”, rekao je premijer dodajući kako od Njemačke očekuje snažnu podršku.

Na pitanje novinara o ugovorima o nabavci borbenih zrakoplova, Plenković je rekao da su oni povjerljivog karaktera i da njihov sadržaj neće biti objavljen.

“Izjava predsjednika je bila da je netko maznuo 200 milijuna eura. Radi se o odluci Vlade o nabavci višenamjenskih borbenih aviona, prva rata je već plaćena za Rafalee”, rekao je Plenković.

“Francuska ponuda je od strane struke izabrana kao najpovoljnija i najbolja. Predsjednik nije htio dati predstavnike u povjerenstvo koje se bavilo izborom. Ponuda od 990 milijuna eura je bila za paket. To su cijene u momentu kad su podnijeli ponudu, govorimo o siječnju 2020. Imate indeksaciju cijena. Mi biramo 990 milijuna eura u odnosu na ostale cijene koje su bile u ponudi”, istaknuo je.

Dodao je kako na tu cijenu kao ni na ostale nije bilo PDV-a.

“Taj PDV MORH transferira Ministarstvu financija. Dakle, transferiramo ga sami sebi i on nije toliko bitan”, objasnio je i dodao da postoji dodatni trošak, trošak za objekte, osoblje i trošak za razdoblje od 2024. do 2026. godine, a koji se tiče operativne uporabe aviona.

“Tu su tih maznutih 200 milijuna eura koje je netko iz povjerenstva stavio u džep. Ja, na primjer”, rekao je ironično Plenković.

Na pitanje novinara o Milanovićevoj izjavi koji je Plenkovićev posjet Ukrajini okarakterizirao kao “sitnu sinekuru”, premijer je istaknuo da predsjednikove izjave više neće komentirati.

“To je valjda neka ljubomorna crta. On je u mrtvom strahu o tome što ću ja u životu raditi. Pogledajte situaciju u kojoj smo sada, deset godina nakon pristupanja EU-u. U odnosima sa Slovenijom nije bilo podignutog tona. Slovenska vlada je sretna i zadovoljna što je pomogla Hrvatskoj da uđe u Schengen. Trivije i šarlatanstvo koje on baca u eter su na njegovu sramotu, meni je njega čak malo i žao”, naglasio je.

“On je inače inteligentan čovjek i ne kužim da on to sam ne shvaća. Ne vidim put kojim je krenuo”, zaključio je Plenković.