POZNATI PODUZETNIK UPOZORAVA: ‘Za Božić nas već čekaju nestašice u trgovinama, moglo bi nam biti kao u socijalizmu kad smo imali četiri keksa na tri police’

Saša Cvetojević je u poduzetništvu više od 30 godina, a prvu tvrtku je osnovao sa samo 18. U intervjuu za T portal je rekao zbog čega se boji energetsko-dostavne krize koja trese svijet

Na pitanje kako se njegove tvrtke nose s poskupljenjem energenata i popucalim nabavnim lancima, odgovara kako nije dobro, ali kako građani zasad ne osjete to jer se još nije prelilo u maloprodaju.

Napominje kako imaju strašnih problema sa sirovinama i energijom jer se ne može nabaviti papir, foliju, karton, plastiku, a ako ih i uspiješ nabaviti onda su 50 posto skuplji.

Cvetojević s kolegom ima proizvodnju higijenskog papira u Bjelovaru. Riječ je o investiciji od nekih milijun i pol eura u koju su ušli prije korone. Onda ih je udarila pandemija, zatim je povećana cijena energenata i sirovina i sad se pitaju hoće li u siječnju strojevi uopće raditi.

I njegova glavna tvrtka Insako ima dosta problema u poslovanju zbog pandemije. Ističe kako su samo neki dan dobili plastične proizvode čija je cijena povećana preko 50 posto.

“I što da sad radimo? Ne možemo to sve preliti u maržu”, napominje.

HEP je sreća u nesreći

Na pitanje hoće li do nestašica doći u Hrvatskoj, odgovara kako su prazne police već stvarnost u nekim drugim europskim zemljama, jer mi kaskamo za svijetom u svemu, tako i za trendovima koji se dešavaju.

Napominje kako je jedini razlog zašto kod nas nema nestašica, zato što nama zaliha jedne tvornice traje tri mjeseca, dok je jedan veliki grad poput Münchena pojede u 15 dana.

Imamo sreću u nesreći da imamo HEP, čije hidroelektrane donekle mogu kompenzirati rast cijena energenata, ali smo opet ovisni o uvozu“, kaže napominjući da će proći još dva-tri mjeseca dok se to ne počne prelijevati u maloprodaju koja ima svoje zalihe, ali one se lagano tope.

Misli kako ćemo u prosincu i siječnju primijetiti praznije police naših trgovina.

“Teško će doći do poboljšanja jer se potrošnja u ovo doba godine povećava te se bojim da ne završimo kao u zadnjim godinama socijalizma, kad smo imali četiri keksa na tri police”, govori.