Poznat datum: Evo kad u Hrvatskoj kreće elektronička naplata cestarina bez rampi

Puno smo već pisali o početku implementacije beskontaktnog sustava naplate cestarina u Hrvatskoj, a sada je napokon izvjesnije i kad će krenuti.

Naime, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković danas je tijekom gostovanja u studiju televizije N1 rekao kako se implementacija sustava naplate cestarina bez rampi može očekivati već iduće godine, dakle 2024. godine. Dodao je i kako se nada, jer je to cilj, da će započeti s 1. siječnja.

“Mi smo ove godine imali povijesno naplaćenu cestarinu na našim autocestama, preko tri milijarde kuna, to nikad nismo imali. U tom smislu idemo u implementaciju novog sustava naplate cestarine koji će biti beskontaktni s čitanjem registarskih pločica “, rekao je Butković.

Rekao je i kako ranije ne može biti, dodavši kako će cijeli sustav koštati 500 milijuna kuna. Sustav će funkcionirati bez rampi, a vozači će imati poseban račun na kojem ćete imati sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Cilj je povećati promet na autocestama i smanjiti gužve.