Poslušajte kako hrvatske carinice traže mito: Što ćemo mi sa švedskim krunama? Imate tamo u selu bankomat…

Dvije hrvatske carinice na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, između Hrvatske i BiH, snimljene su kako traže mito. Snimio ih je putnik od kojeg su tražile novac. Audio snimka objavljena je na YouTubeu, a iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost, javlja RTL

Dvije zaposlenice objašnjavale su putniku kako je jednostavnije dati mito nego da se stvar zakomplicira i da se piše prekršajna prijava, da se mora platiti velika kazna i da ima problema s policijom.

Kada im je putnik, koji ih je tajno snimio, rekao kako nema dovoljno novca u novčaniku, dvije carinske službenice su ga spremno uputile da se vrati do obližnjeg mjesta i na bankomatu podigne iznos koji su tražile, izvještava RTL.

Prvo jedna carinica objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna. Rekla je da kada to stave na vagu može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena te da će na granici morati stajati najmanje tri sata. ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”, rekla mu je i upozorila ga kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu, kako je rekla, nikako ne bi savjetovala.

Na snimci se potom čuje traženje mita.”Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…”, govori carinica. Nakon što im je ponudio švedske krune, uputile su ga na bankomat. Kada se vratio i rekao da mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, carinice su mu se ipak smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje.

“Nemojte mi ništa pričati, vratite u Bosnu i oprostit ću vam”, rekla je na kraju carinica.

Da stvar bude još zanimljivija, radilo se, kako se navodi, o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta.

Iz Carinske uprave potvrdili su autentičnost. Odgovarajući na upit RTL.hr-a, poručili su da su upoznati s konkretnom snimkom te da je odmah po saznanju pokrenut postupak unutarnjeg nadzora i kontrole radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti slučaja. Utvrđen je identitet službenica te mjesto događaja, pri čemu su tijeku istražne radnje i provjere radi preciznog utvrđivanja svih okolnosti događaja.

S obzirom da je iz dosada utvrđenih okolnosti slučaja razvidno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela s obilježjem korupcije o navedenom događaju je žurno, preliminarno pisanim aktom izvješten i USKOK.

U ovome trenutku, a s obzirom da je iz same osnovne analize sadržaja snimke i dostupnih informacija sasvim razvidno eklatantno nezakonito postupanje i prekoračenje ovlasti od strane ovlaštenih carinskih službenica s obilježjima korupcije, Carinska uprava je udaljila službenice sa poslova graničnog carinskog nadzora.

‘Skandalozno, sramotno i degutantno postupanje’

Napominju da će se po okončanju unutarnjeg nadzora i kontrole, koji se žurno provodi, s obzirom na koruptivni karakter postupanja, konkretne službenice biti privremeno udaljene iz državne službe do okončanja disciplinskog postupka, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak te podnesena kaznena prijava USKOK-u.

Neovisno o daljnjem postupanju USKOK-a i provedbi unutarnjeg nadzora i kontrole te nastavno disciplinskog postupka, u povodu konkretnog događaja Carinska uprava posebno ističe da je iz samog sadržaja snimke razvidno skandalozno, sramotno i degutantno postupanje koje nema i ne može imati bilo kakvo opravdanje.

Carinska uprava provodi kontinuirane mjere unutarnjeg nadzora i kontrole radi suzbijanja i sankcioniranja koruptivnog postupanja, što na godišnjoj razini rezultira sa više od 10 slučajeva prestanka državne službe.

“Takvo besprizorno i skaradno postupanje nanijelo je nemjerljivu štetu carinskoj službi i svim carinskim službenicima koji savjesno obavljaju svoje dužnosti, pri čemu posebno ističemo da Carinska uprava oštro sankcionira svako, pa i najmanje koruptivno postupanje u službi, kao i da službenicima koji se odaju ovakvim i sličnim oblicima nečasnih radnji nema mjesta u carinskoj službi”, odgovorili su RTL-u iz Carinske uprave.

tportal.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)