PARAVINJA IDE PO PRAVDU U STRASBOURG: ‘Definitivno ćemo se žaliti. On je u dobrom stanju i želi iz Lepoglave u Gospić’

Dragan Paravinja, osuđeni ubojica 17-godišnje Antonije Bilić, potražit će pravdu na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, javlja Slobodna Dalmacija.

Ustavni sud mu je prije četiri godine odbacio tužbu nakon što se žalio na pravomoćnu presudu od 20 godina zatvora za ubojstvo i pokušaj silovanja jer je smatrao da su mu “povrijeđena ljudska prava u sudskom postupku”.

Tražio je ponavljanje postupka, smatrao je da je sud bio nepravičan i pristran “po nacionalnoj liniji s političkim i stranačkim interesima”, kao i na nezakonite radnje i kaznena djela od strane službenih osoba u postupku.

Paravinja je u dobrom psihičkom stanju

Posebno je naglasio da je priznanje koje je dao na ispitivanju bilo nezakonito, odnosno da su ga pretukli tijekom ispitivanja. Također, smatrao je da je pronađena krv u kamionu podmetnuta.

“Ostala je velika sumnja u taj postupak tijekom kojeg su se svi, pa tako i Ustavni sud RH, ponašali oportunistički. Tužbu koju smo podnijeli na 20 i više stranica, Ustavni sud RH objasnio je neuvjerljivim argumentima, pri tome preskočivši one točke koje nisu mogli opovrgnuti”, izjavio je njegov odvjetnik Filaković.

 

“Definitivno ćemo se žaliti dalje. Cijeli ovaj slučaj obavijen je velom tajne. Paravinja je u dobrom psihičkom stanju. Tražio je premještaj iz Lepoglave u Gospić. U Lepoglavi je ukazao na niz malverzacija i USKOK ga je dva puta ispitao, ali ništa nije nakon toga poduzeto”, otkrio je.