PAO PABLO ESCOBAR 21. STOLJEĆA! Uhićen najtraženiji trgovac drogom za kojeg je Amerika nudila 5 milijuna dolara

U Colombiji je uhićen najtraženiji trgovac drogom i vođa klana del Golfo, Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel.

Usuga je zarobljen jučer tijekom zajedničke operacije koju su provele vojske, zrakoplovstva i policije, potvrdili su vojni i redarstveni izvori.

Tijekom akcije poginuo je jedan policajac.

Pablo Escobar 21. stoljeća

Predsjednik države Ivan Duque pozdravio je uhićenje ovog kriminalca.

“Ovo je najveći udar na trgovinu drogom u našoj zemlji u 21. stoljeću. Akcija se može usporediti samo s padom Pabla Escobara tokom devedesetih godina”, rekao je Duque.

Osim Kolumbije, za lokacijom “Pabla Escobara 21. stoljeća” tragale su i Sjedinjene Američke Države koje su za ove informacije nudile nagradu od 5 milijuna dolara.

Otoniel je uhićen u svom skrovištu u provinciji Antioquia u sjeverozapadnom dijelu Kolumbije blizu granice s Panamom. Do sada, policija Kolumbije organizirala je nekoliko akcija s ciljem uhićenja Otoniela, međutim niti jedna od njih nije bila uspješna.

Postao vođa nakon ubojstva brata

Dairo Antonio Usuga Otoniel postao je šef narko kartela Usuga klan nakon što je prethodnog vođu, inače njegovog brata, policija ubila tokom racije prije deset godina. Kolumbijske vlasti označile su Usuga klan kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok su je vlasti u SAD-u opisale kao izuzetno nasilnu grupu koja posjeduje teško naoružanje.

Klan djeluje u brojnim regijama Kolumbije, a poznat je i po međunarodnim vezama putem kojih se bave krijumčarenjem droge, ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata te iznudom.

Vjeruje se da imaju oko 1.800 naoružanih članova koji su uglavnom regrutirani iz krajnje desničarskih paravojnih skupina. Otoniel je do sada optužen za brojna djela uključujući i ona vezana za slanje kokaina u SAD, ubijanje policajaca te vrbovanje djece.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)