Orban poručio: Očekujemo da će doći milijuni Afganistanaca u Europu

Mađarska ne brani samo sebe, već i Češku i Europu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu, rekao je mađarski premijer

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je u Češkoj rekao kako očekuje dolazak „milijuna“ migranta iz Afganistana, te da je migrantsko pitanje, uz LGBT prava i zeleni plan za Europu, bitka koju Višegradska skupina vodi protiv Europske unije, javljaju agencije. 

Orban je stigao u Češku kako bi uoči parlamentarnih izbora idući tjedan dao podršku premijeru Andreju Babišu.  

Mađarski čelnik je tijekom susreta rekao kako je ilegalna migracija prijetnja budućnosti država srednje Europe, prenosi agencija AP, kao i da očekuje „milijune“ izbjeglica iz Afganistana. 

– Ne vjerujem da ćemo izbjeći novi val migracije. Iz Afganistana velik dio stanovništva pokušavat će doći u Europu preko Balkana. Mađarska ne brani samo sebe, već i Češku i Europu, i nisam se sramio od premijera Babiša zatražiti vojnike, da ih naoruža i pošalje nam ih da brane granicu – prenosi agencija Beta Orbanovu izjavu. 

Babiš, jedan od najbogatijih Čeha i pobornik Orbanovog pristupa migracijama, rekao je da je njegova vlada pristala ovaj tjedan poslati 50 čeških policajaca kako bi s mađarskim branili vanjsku granicu Europske unije. 

Orban je u srijedu rekao i kako je migrantsko pitanje jedno od triju oko kojih se Višegradska skupina, sastavljena od Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, bori s europskim vlastima. 

– Oni ih hoće, mi ne – kazao je o migrantima. 

– Također, mi ne želimo da bili kakvi aktivisti utječu na odgoj naše djece. Migracije, LGBT i zeleni plan za Europu, to su bitke u kojima moramo pobijediti da bi se naša priča uspjeha srednje Europe nastavila – poručio je Orban, referirajući se na plan EU-a o borbi protiv klimatskih promjena.  

I mađarskog čelnika uskoro čekaju parlamentarni izbori, najkasnije iduće godine. Na njima će mu se, po prvi put, oporbene stranke suprotstaviti ujedinjene u jedan savez. 

Orban je u srijedu rekao da će iduće desetljeće pružiti „fantastične prilike“ srednjoj Europi, prenosi mađarska agencija MTI.  

Nekad se vjerovalo da je taj dio kontinenta bespomoćan bez Zapada, no danas zapadna gospodarstva ne mogu bez srednje Europe, smatra mađarski premijer. 

– Nema uspješnog njemačkog gospodarstva bez srednje Europe. Srednja Europa je ustvari lokomotiva europskog gospodarstva – kazao je čelnik Mađarske, doma za nekoliko njemačkih tvornica automobila koje značajno doprinose BDP-u te zemlje. 

Politički i ekonomski značaj srednje Europe će dodatno rasti, no za to je potrebna suradnja država Višegradske skupine, zaključio je Orban. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)