OMILJENI BRENDOVI KOJE SVI KORISTITE! Cijene će divljati i u idućoj godini: Značajna poskupljenja već su krenula

Pritisak sve viših troškova proizvodnje odrazio se i na vodeće svjetske proizvođače hrane i robe široke potrošnje pa su slijedom toga i oni primorani priključiti se negativnom trendu podizanja cijena.

Unilever kompanija pod čijom kapom postoje brendovi poput Dovea, Hellmansa, Cifa, Rexone ili Knorra u trećem kvartalu podigla je cijene za 4,1 posto, uz to što se radi o značajnom dizanju cijena u jednom kvartalu problem je u tome što i u prvoj polovici iduće godine očekuju inflatorni pritisak koji bi se mogao manifestirati na cijene njihovih proizvoda.

Glavni izvršni direktor korporacije Alan Jope progovorio je stoga kako svjedočimo scenariju koji se viđa jednom u dva desetljeća, a uz to Jope drži kako još nismo dosegli vrhunac inflacije. Na ulazne troškove Unilevera veliki utjecaj imale su cijene sirovina koje dobavlja s tržišta u razvoju, a tu pak treba voditi računa o tome kako je Unilever uspio amortizirati rast ulaznih troškova podizanjem učinkovitosti pa u skladu s time procjene kažu da su raznim metodama ove godine ipak uspjeli ušparati oko dvije milijarde dolara.

Cijene Ulivarovih proizvoda najznačajnije su rasle u Aziji, osobito u kategoriji osobne njege, no ovaj veliki globalni igrač nije jedini u čijim se redovima spominju poskupljenja. Situacija je slična i u Nestleu, čiji su najpoznatiji brendovi Nescafe, Maggi i Nespresso. Nestle je tijekom trećeg kvartala cijene svojih proizvoda podigao za 2,1 posto pozivajući se na rast troškova energije i transporta te sirovina. I iz njihovih redova može se čuti kako inflacijski troškovi rastu sve brže, a situacija na tržištu se ne popravlja pa u NesTleu računaju na nova povećanja inflacijskih pritisaka pa slijedom toga poskupljenja treba očekivati i u godini koja je pred nama.

 

Dnevno.hr