OBJAVLJENJE NOVE MJERE Capak i Božinović: Ograničavaju se okupljanja, maske obvezne u kinima, crkvama…

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak te odluke o novim mjerama daju izjave medijima.

Podsjetimo, u srijedu pa u četvrtak zabilježeno je najviše zaraženih od početka epidemije, točnije u srijedu 8.587, a u četvrtak 9.058 novozaraženih.

Božinović kaže da su već danima u dogovorima sa stožerima županija gdje se zaraza najviše širi.

“Došli smo do nekih rješenja koja će stupit na snagu u ponedjeljak. Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo”, rekao je na početku Božinović.

“Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Takožer, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije”, rekao je Božinović.

 

Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi.

“Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, rekao je Božinović.

“Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto tribine popuniti. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, rekao je.

Maske će, kaže, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…

Zasad, kaže Božinović, nema skraćivanja radnog vremena kafića. No, dodaje da će sada biti bolje kontrole pridržavaju li se kafići mjera.

Capak kaže da još nismo na maksimalnom kapacitetu što se tiče testiranja.

“To nije isto po županijama, mi smo negdje na dvije trećine makismuma što se tiče PCR-a. Mi radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po temelju drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, rekao je Capak.