Obitelji žrtava Ovčare dobile su presude za mizerne odštete: ‘To su neprimjereno niski iznosi’

Obitelji koje su pokrenule parnične postupke za naknadu štete tražile su naknade po 2.000.000 dinara, a pravomoćnom presudom dosuđena im je naknada od 44.000 do 57.000 kuna

Članovi obitelji triju žrtava ratnog zločina na Ovčari dobili su pravomoćne presude za naknadu štete zbog smrti svojih najmilijih, a koju im mora isplatiti Republika Srbija. Dosuđeni iznosi su mizerni, u rasponu od 700.000 do 900.000 dinara, odnosno 44.000 do 57.000 kuna. Osim obitelji koje su najavile ustavnu tužbu protiv takvih odluka, na iznose su reagirale i humanitarne organizacije. 

Iz Fonda za humanitarno pravo (FPH) u Beogradu su za Jutarnji list poručili kako su zadovoljni brzinom donošenja presude, kao i odlukom da se obiteljima žrtava isplati naknada, no upozoravaju da je riječ o neprimjereno niskim iznosima. 

Temelj tužbe i presude bila je presuda Okružnog suda u Beogradu 2009. kojom su pripadnici Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice Leva sudoperica, Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak i Nada Kalaba, osuđeni na višegodišnje kazne zatvora za ubojstvo najmanje 200 ratnih zarobljenika na Ovčari. Presudu je 2017. potvrdio Apelacioni sud, a obitelji žrtava Ovčare pokrenule su parnične postupke za naknadu štete zbog smrti bliske osobe protiv Ministarstva obrane Srbije. Tražili su naknade po 2.000.000 dinara. 

Iz FPH-a su poručili kako ovakve odluke sudova u Srbiji govore o “nespremnosti domaćih sudova da primijenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava i time obvežu Srbiju na isplatu štete koja je u skladu s međunarodnim standardima, čime bi osigurali pravične reparacije žrtvama ratnih zločina”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)