Novi oblik COVID propusnice – ugradnjom mikročipa ispod kože

VIDEO… Tvrtka Epicenter iz Stockholma u Švedskoj predstavila je novi način nošenja COVID propusnice – ugradnjom mikročipa ispod kože. Tako implantiranu COVID propusnicu mogao bi očitati bilo koji uređaj koji u sebi sadrži NFC tehnologiju, koja se koristi za plaćanja bez kontakta te otključavanja vrata bez ključeva, prenosi dailymail.co.uk .

Šef za distribuciju tvrtke Epicentar, Hannes Sjöblad, u videu je prikazao kako njihov mikročip funkcionira na vlastitom primjeru jer on taj čip ima ugrađen u ruku ispod kože, a da bi očitao svoj status cijepljenja, samo mobitelom treba preći preko tog dijela ruke.

Da bi očitao svoj status cijepljenja samo mobitelom treba preći preko tog dijela ruke.
Da bi očitao svoj status cijepljenja samo mobitelom treba preći preko tog dijela ruke.

Implantati su vrlo svestrana tehnologija koja se može koristiti na mnogo različitih načina i trenutačno je vrlo zgodno imati COVID putovnicu uvijek dostupnu na vlastitom implantaturekao je Sjöblad u izjavi.

VIDEO – Novi način nošenja COVID propusnice – ugradnjom mikročipa ispod kože

U Epicenteru su željeli informacije s COVID propusnice učiniti što dostupnijima. Njihov mikročip postavlja se odmah ispod kože, ili u podlakticu, ili između palca i kažiprsta. Sjöblad ističe da je postupak u potpunosti reverzibilan te da ne zahtijeva posebnu aplikaciju na mobitelu.

Epicenterov mikročip, međutim, nije posve nova inovacija jer ga ta kompanija koristi već godinama i na svojim djelatnicima. Još 2015. godine objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih djelatnika, koji pomoću njih mogu otvarati vrata, koristiti printere ili kupovati smoothije samo gestom ruke.