Noćni klubovi i barovi i dalje ne mogu raditi iza ponoći: Otvorite nas odmah ili preuzmite odgovornost za propast cijele jedne industrije

Noćni barovi i ugostiteljski objekti noćne vrste postali su i ostali glavni krivci te su platili i još uvijek plaćaju najveću cijenu pandemije Covid 19. Udruga ‘Glas poduzetnika’ i Udruga noćnih klubova i barova smatraju kako je besmisleno ne popuštanje mjere zabrane rada noćnih klubova i barova iza ponoći, naročito nakon što je gotovo cijela EU ukinula sva ograničenja za ugostiteljske objekte noćne vrste

U gotovo svim državama članicama EU noćni klubovi rade u unutarnjim prostorima bez vremenskih ograničenja, uz poštivanje epidemioloških mjera, a Stožer RH o tome niti ne razmišlja, tvrde u Udruzi ‘Glas poduzetnika’.

Valjda misleći da su noćni barovi i klubovi jedini krivi za nedovoljnu procijepljenost u RH ili za porast broja zaraženih, koji je vidljiv u svim zemljama, bez obzira jesu li u tim zemljama klubovi otvoreni jedan ili šest mjeseci. U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj i ostalim državama klubovi rade bez ograničenja u zatvorenim prostorima uz upotrebu Covid potvrda. Uostalom, možda bi takvo popuštanje mjera potaklo mlade da se cijepe, smatraju u Glasu poduzetnika.

Klubovi u nama susjednim zemljama već su pola godine otvoreni bez ograničenja, većini naših sugrađana te države su na pola sata vožnje, a za odlazak u noćni provod preko granice nisu potrebni ni testovi ni COVID potvrde!

Zanemarujući ustavno pravo na rad, proglašava se djelatnost noćnih barova i disco klubova marginalnom, a nekoliko stotina vlasnika noćnih klubova i njihove obitelji marginalcima. Ne preostaje ništa drugo nego ponuditi ugostiteljske objekte u otkup Stožeru i Vladi RH, kako bi s tim kapitalom mogli pokrenuti nove poslove nevezano za noćno ugostiteljstvo, jer uz sve postojeće mjere očuvanja radnih mjesta i naknade fiksnih troškova, noćni ugostitelji ne mogu izbjeći zatvaranja i stečaj brojnih poslovnih subjekata, poručuju.

Također, napominju kako Udruga noćnih klubova i barova smatra kako svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji. Zabranom rada noćnih klubova i barova, kako bi se zaštitile osobe koje se ne žele cijepiti, dovodite u pitanje svrhu samog cijepljenja, jer upravo je slogan ‘kad se većina cijepi vraćamo se normalnom životu’ bio naša vodilja cijepljenju, a sama Vlada RH se hvali da je cijepljeno više od 50 posto odraslog stanovništva.

‘Vlasnici noćnih barova i klubova uložili su milijune i desetke milijuna u svoj posao, u našoj djelatnosti zaposlene su tisuće ljudi direktno i još deseci tisuća od nje indirektno žive. Dakle, radi se o investitorima i poduzetnicima koji snažno pokreću ekonomske cikluse obavljajući svoju djelatnost, a ne o nekakvoj malenoj skupini avanturista kako smatra naš premijer, čiji stav nas je razočarao nakon 18 mjeseci bez rada. Pozivamo premijera neka bar pola toga razdoblja, dakle 9 mjeseci proba preživjeti bez plaće. Zanima me jedan dokaz da se korona budi i širi iza ponoći. Čudi nas kako ovo rješenje sa zatvaranjem pekara i klubova u ponoć nije kopirao ostatak svijeta i riješio problem epidemije. Ako se već može bez klubova, čemu potreba tolike količine mladih da idu svaki vikend u susjedne zemlje ili ovo ljeto svaku večer 2-3 tisuće mladih da se zabavlja na splitskim bačvicama. Gospodo, otvorite nas odmah uz epidemiološke uvjete ili preuzmite odgovornost za propast cijele jedne industrije, industrije zabave!’, rekao je Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)