Nepoštivanje covid potvrda: Kazne idu od 30 do 50.000 kn, vrijede i za Ured predsjednika

Ministar Malenica rekao je kako su proteklih nekoliko dana intenzivno radili na izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti. Izmjene će biti sutra na Vladi, a onda idu u Sabor

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica obratili su se medijima prije užeg kabineta Vlade. Ministar Beroš rekao je na početku kako situacija nije dobra, piše 24sata.hr.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar Malenica rekao je kako su proteklih nekoliko dana intenzivno radili na izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva o zaraznih bolesti. Definirali su koja javna tijela moraju testirati zaposlenike, ali i koje su odgovorne osobe u tim tijelima. Predvidjeli su i sankcije za odgovorne osobe koje ne poštuju te propise. One su financijske i idu od 30 do 50 tisuća kuna.

– Svi smo zajedno u ovoj borbi, da ova pandemija što prije prođe – rekao je kratko.

‘Predstojnik Ureda predsjednika odgovoran je za provođenje Zakona’

Malenicu su novinari kasnije pitali i kako će se izmjene Zakona odnosi na Ured predsjednika, obzirom da je Milanović najavio da za ulazak u Ured predsjednika neće tražiti ni COVID-potvrda ni negativan test.

– Predstojnik Ureda uređuje rad i provođenje Zakona, tako da je odgovornost na njemu da se pridržavaju tih odredbi Zakona – pojasnio je Malenica na konferenciji.

Na pitanje što ako inspektori dođu na Pantovčak, pa ih se unutra ne pusti, Malenica je rekao da ne želi vjerovati da predsjednik neće dopustiti da nadležna tijela kontroliraju provedbu zakona.

– Suludo je da imamo predsjednika Republike koji poziva na nepoštivanje zakona – rekao je.

Znači li to da će inspekcija doći s policijom, pa da s jedne strane bude policija, a s druge vojska, Malenica je rekao da je za to odgovoran predstojnik Ureda te da se nada da će poštivati zakon i uredbe.

Na pitanje je li Ured predsjednika eksteritorijalan, Malenica je rekao kako misli da nije, te poručio da je ono što Milanović radi – apsurdno.

Najavio je da će izmjene Zakona biti sutra na Vladi, a onda i u Saboru.