Najmlađi pacijent u respiracijskom centru u Dubravi ima samo 22 godine

RAVNATELJ KB-a Dubrava Ivica Lukšić rekao je u Dnevniku HTV-a kako je trenutačno u toj bolnici 106 bolesnika s covidom. Od toga je 23 na intenzivnom liječenju, odnosno na respiratoru.

Dodao je da se KB Dubrava intenzivno sprema i povećava svoje kapacitete te prati porast oboljelih i pritisak na bolnicu. Rekao je kako je bolnica spremna za prihvat bolesnika te očekuje da će pritisak na zdravstveni sustav, odnosno na KB Dubrava, idućih dana biti veći nego do sada.

” Naučili smo u proteklih godinu i pol da iz ovog broja trenutno zaraženih, za desetak dana jedan broj bolesnika će trebati nažalost i liječničku skrb. Radi se o težim bolesnicima koji zahtijevaju bolničko liječenje”, rekao je ravnatelj Lukšić.

“Pacijenti su sve mlađe osobe”

Pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje sve su mlađe dobi, u KB-u Dubrava prosječna je dob covid pacijenata 67 godina.

“Imamo i mladih bolesnika, primjerice, najmlađi bolesnik u respiracijskom centru ima 22 godine. Najmlađa osoba koja je na respiratoru ima 47 godina. To su sve teški bolesnici, i dob nije takva kao na početku pandemije”, rekao je.

 

“Među preminulim bolesnicima znatno je veći broj onih koji nisu cijepljeni”

Većina hospitaliziranih je necijepljena, no ima i dvadesetak posto onih koji su cijepljeni. Lukšić je kazao kako među cijepljenim bolesnicima ima onih koji nisu reagirali na cjepivo, koji nisu uspjeli stvoriti imunološki odgovor, no, to se radi većinom o osobama koje imaju druge komorbiditete i čije je zdravstveno stanje općenito loše.

“Treba gledati da je među preminulim bolesnicima daleko veći broj onih koji nisu cijepljeni. Dakle, mi nažalost među umrlim bolesnicima imamo preko osamdeset posto necijepljenih”, poručio je.

 

“Ako bude velik broj zaraženih djelatnika, moguće odgađanje nekih zahvata”

Ravnatelj Lukšić rekao je kako se nada da se cijela KB Dubrava neće morati pretvoriti u covid bolnicu te je pozvao građane da se cijepe dok još nije kasno.

Dodao je kako danas svaka zagrebačka bolnica ima covid odjel. Poručio je kako se čini sve da bolnički sustav bude dostupan za sve građane, ali ako broj novozaraženih djelatnika bude veći, onda će se neki zahvati koji se mogu odgoditi reducirati jer su svi resursi ograničeni, i smještajni kapaciteti i broj zdravstvenih djelatnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)