Nafta sada jeftinija nego kad je vlada zamrznula cijene goriva: Stručnjak Vladi poručio nek’ još danas sjedne za stol i odredi nove cijene

Prošlo je mjesec i 6 dana otkako je na snagu stupila odredba o zamrzavanju cijena goriva na mjesec dana. U međuvremenu je Vlada donijela odluku o produljenju uredbe na još mjesec dana, osim na premium goriva. Tako građani od 16. listopada plaćaju 11,10 kuna za benzin i 11 kuna za dizel, a ako se nešto ne promijeni, istu tu cijenu će plaćati do 16. prosinca.

U međuvremenu, stanje na svjetskom tržištu se u potpunosti promijenilo i cijene nafte već četvrti tjedan zaredom bilježe pad. Jesu li tome pridonijele prijetnje američkog i kineskog predsjednika koji su rekli da će zagrabiti u domaće rezerve ne znamo, ali je činjenica da je nafta sad jeftinija nego što je bila u trenutku kada je Vlada Andreja Plenkovića zamrznula cijene goriva.

Cijena barela na londonskom tržištu pala na 78,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 76,10 dolara.

 

Takav pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine, a na američkom u sedam.

Nafta je 14. listopada, kada je Vlada donijela svoju odluku, na londonskom tržištu zabilježila cijenu od 84 dolara, što je 5,11 dolara više nego što je bila cijena nafte zabilježena u petak, 19. studenoga. 

 

Da Vlada nije donijela svoju odluku, cijena naftnih derivata bi se određivala prema cijenama na svjetskom tržištu, a koje su sad, kao što smo vidjeli, 5,11 dolara niže nego u vrijeme donošenja uredbe.

Odluke prepustiti tržištu

Znači li to da će hrvatski građani od sutra plaćati više cijene goriva nego što bi plaćali da je sve prepušteno tržištu pitali smo energetskog analitičara Igora Grozdanića:

“Vlada ili neko međuresorno vladino tijelo bi se danas trebali hitno naći kako bi odmah odlučili što napraviti s obzirom na nove cijene nafte na tržištu koje su sad niže nego kada je donijeta uredba o zamrzavanju cijena goriva 14. listopada”, napominje Grozdanić istaknuvši kako je osobno protiv bilo kakvog zamrzavanja cijena:

 

“Osobito nema smisla zamrzavati cijene premium goriva jer to tržište vodi korak unazad”.

Napominje kako mali i srednji distributeri od 16. listopada bilježe znatne gubitke i kako treba hitno izračunati kolike su nove cijene naftnih derivata s obzirom na nove cijene na burzama:

“Bilo je očekivati da će cijene nafte pasti. Mene više brinu cijene plina koje variraju i za koje nitko ne zna kolike će biti do kraja ove plinske godine koja završava krajem ožujka. Za električnu energiju već vidimo kako će rasti sljedeće tri godine, možda ne onoliko koliko neki predviđaju, ali će sigurno rasti, dok bi cijena nafte na svjetskim tržištima trebala stagnirati”.

Grozdanić napominje da zemlja koja se ozbiljno odlučila na zelenu tranziciju ne smije ništa subvencionirati:

 

“Na taj način podržavamo zelene i održive energente i na kraju krajeva obnovljive izvore energije”, uvjeren je analitičar.

Poslali smo upit Vladi RH s pitanjem kada će donijeti odluku o uredbi o zamrzavanju cijena goriva s obzirom na nove cijene na tržištu nafte, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

 

Dnevno.hr