Nadbiskup Uzinić: ‘Svi koji se pozivaju na Isusa Krista, mogu naći puno razloga da se cijepe’

Monsignor Mate Uzinić u srijedu je progovorio o cijepljenju, epidemiji koronavirusa i korištenju vjerskih poruka na prosvjedima protiv mjera Stožera.

Uzinićev stav o cijepljenju vrlo je jasan od samog početka.

“Mislim da se trebaju svi koji to mogu cijepiti i da je to nešto što, bar tako nam znanstvenici kažu, može pomoć čovječanstvu u pobjedi protiv ove bolesti”, rekao je danas za RTL Direkt.

 

Komentirao je i uvođenje covid potvrda, tj. poziv Pape Franje na cijepljenje.

“Svi koji se pozivaju na Isusa Krista i na Evanđelje, mogu naći puno razloga da se i testiraju i da se cijepe, jer na taj način, kako i sam papa kaže, vrše čin ljubavi prema bližnjima i štite one najslabije među nama, one među nama koji se ne mogu cijepiti”, smatra Uzinić.

 

Također, covid potvrde ne smatra nemorlanima, naprotiv, Uzinić ističe kako podupire sve načine kako bi se pomoglo društvu da prebrodi ovu tešku situaciju.

“Ako stručne osobe smatraju da su COVID potvrde taj način, onda sam ja za COVID potvrde. Ako ima neki drugi, bolji način, nemam ništa protiv toga. Nažalost, šalju se drukčije poruke gdje se cijepljenje, pa čak i samo testiranje, smatra nekakvim činima koji nisu moralno i vjerski prihvatljivi, što je potpuno krivo i zbunjujuće. Pa se, ne znam, svoja vlastita nosna sluznica i sinusi smatraju primarnijom potrebom nego li da ja svojim testiranjem spriječim širenje zaraze”, rekao je.

Na pitanje trebaju li njegove kolege vjernicima slati jasne i nedvosmislene poruke, pa možda i s oltara o cijepljenju, rekao da je nema ništa protiv da netko u kontekstu svog poslanja koristi svoju ulogu i svoje mjesto da bi poslao tako važne poruke.

 

“Zapravo sam se i ja zbog tih razloga u sve ovo uključio i smatrao sam da treba poslati važne poruke. Ali neću, ja neću nikad koristiti oltar za izravan poziv na cijepljenje”, otkrio je Uzinić.

Aktivističke poruke s oltara ga žaloste.

“Žalosti me cijela ova situacija u kojoj se, zapravo, vjera pretvara u nešto što zapravo vjera nije… da bi se kroz to poslalo poruke koje su ne samo daleko od vjerskih poruka, nego im se izravno protive”, iskreno će.

A nije oduševljen ni onima koji su s vjerskim simbolima bili na prosvjedu.

 

“Pa kažem da su zloupotrebljavali vjerske simbole za nešto s čim vjera nema ama baš ništa”, rekao je pa zaključno komentirao časne sestre i svećenike koji su bili na prosvjedu u Zagrebu i poručili se njih ne tiče što papa Franjo zagovara.

“Nije razumljivo da netko tko je pozvan po svom imenu i po svom poslanju, biti milosrdan prema drugima, gleda više sebe i svoj osobni interes nego bližnje. To nije razumljivo i to se protivi kršćanskoj vjeri”, zaključuje Mate Uzinić za RTL Direkt.