Mirjana Hrga o Thompsonu: ‘Ne podnosim da netko zarađuje na rodoljublju’

Nekadašnja savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i poznata novinarka, danas vlasnica konobe na otoku Cresu, Mirjana Hrga, za Slobodnu Dalmaciju je progovorila o današnjem novinarstvu, a na dio kolega se žestoko obrušila.

Upitana što misli o prosvjedima koji se u Hrvatskoj održavaju, posebno zbog covid potvrda Hrga ističe da je pravo onih koji misle drugačije raditi prosvjed ako imaju motiv, argumente i vremena.

“Ako smo po mišljenju onih koji prosvjeduju svi žrtve “velike svjetske urote” i ako će svi cijepljeni zbog toga umrijeti, meni je to i dalje OK, jer što bi značio život bez dragih ljudi koji nisu bili na istoj strani. Takav život ne bih ni željela”, zaključila je.

Što se tiče njenog mogućeg povratka u novinarstvo, Hrga je bila jasna: “Mislim da je pametnije točiti pivo”; kazala je.

Upitana je i misli li i ona da je Thompson ratni profiter, Hrga je odgovorila: “To je uvredljiva kvalifikacija, ali ako se odmaknemo od konkretnog imena i ako me pitate volim li da netko zarađuje na rodoljublju, na činjenici da je branio svoj dom, da zarađuje poene na stradanju koje mu se dogodilo… ne, to ne podnosim”

Za kraj je upitana bi li danas, da još uvijek radi kao novinarka otišla izvještavati u Afganistan, Hrga se ponovno obrušila na današnje novinare.

“Naravno. Novinar je kao i vojnik. Ne bira. Ide. To samo ovi naši što deru studijske fotelje i cipele trčeći po Markovu trgu imaju drugačiju definiciju novinarstva. Oni skupa piju pivo, razmjenjuju informacije i međusobno si dodjeljuju nagrade. Nisam ogorčena, samo su mi smiješni. Neki od njih ne znaju ni danas standardni hrvatski a kamoli što se događa dalje od Bregane. No umišljenosti im ne nedostaje.